Sivut

lauantai 30. huhtikuuta 2011

Kärryttelyä!

Noniin iskä oli ostanut sisäkumit renkaisiin ja saimme vihdoinkin laitettua kärryt perään. Aluksi Rocky oli ihan innoissaan ja jouduin pidättään sitä kädet rakoilla. Mukana ollut Sara-tyttö auttoi puolessa välissä ja otti ohjat käsiin, kun multa vaan voimat loppui kesken. Sit Rocky suostui kävelemään ja ravaamaan ihan rauhallisesti, plaah! :D Loppumatkan Sara ohjasti ja sain vain ihailla maisemia. Tässä vähän kuvia:









Huomenna sitten reippaana Annan kouluvalmennukseen! :)

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Muutaman päivän tapahtumia

Ohhoh, kun on unohtunut tää päivittely!

Kävin tiistaina Rockyn kanssa piiiiiitkällä kävelyreissulla. Menimme aika reipasta käyntiä, aikaa meni 1,5 tuntia, mutta kilometrejä tuli varmasti aika paljon. Kävelimme harjussa jyrkkiä ylä- ja alamäkiä, menimme erilaisia polkuja ja metsäteitä. Mietin juuri, että miltähän joltain ulkpuoliselta tuntuisi, jos pääsisi edes kerran maastoilemaan tänne meidän mahtaviin harjumaastoihin. On tää vaan niin luksusta! Ikinä ei pääse eksymään, kun harju sijoittuu kahteen isoon tiehen pituussuunnassaan. Lisäksi koko harjun kiertää valaistu pururata (jota pitkin ei kylläkään saa ratsastaa), mutta pimeällä valoa hohkaa ratsastusreitistöllekin. Maastot on todella turvalliset ja monipuoliset. Harjussa on yksi superpitkä ja jyrkkä kävelymäki, joka on oikeaa kuntoilua hepoille. Tämän lisäksi on monia hyväpohjaisia laukkamäkiä ja harjun päällä menee pitkiä tasasia metsäteitä, joilla on hyvä ravailla ja ihailla maisemia. Harjun jyrkänteeltä näkyy tallillemme asti (kilometrin päähän) sekä upea Vesijärven vesistö näkyy pitkälle horisonttiin asti. Harjun toiselta puolelta avautuu maastot pidemmälle, siellä aina välillä käymme, mutta tällöin aikaa kuluu kevyesti kolme tuntia.

Keskiviikkona Rocky meni tunnilla Iidan kanssa ja torstaina sillä oli vapaapäivä. Tänään laitoin sille valjaat ja ajoin hieman takaa. Se sujui tosi hyvin, mutta vauhtia ja innostusta oli melko paljon. Menin aluksi kentällä, mutta kun lähdimme kävelemään tietä pitkin, niin askel tasaantui ja pystyin itsekin jopa kävelemään. Peruutukset, kääntymiset, pysähdykset ym. sujuivat todella hienosti! Sitten vaan pitäisi saada ostettua kärryjen renkaisiin ne uudet sisäkumit, että saamme kärryt taas käyttöön!


maanantai 25. huhtikuuta 2011

Estevalmennus

Olimme tänään estetunnilla. Hiukan hirvitti ajatus heti kisojen jälkeen hypätä, mutta menimme mukaan, kun Outi pyysi minua yhteistunnille. Eipä tuntunut Rockylla paljon jaloissa painavan ja teki varmaan molemmille ihan hyvää päästä oikeesti harjotteleen esteiden hyppäämistä. Toi oli tosiaan meidän ensimmäinen kunnollinen estetunti! Aletaan käymään nyt kerta viikkoon estetunnilla Outin kanssa ja sen lisäksi jatketaan yksityisiä koulutunteja kerran viikossa.


Aloitimme veryttelyn jälkeen ravikavaleteilla ja -puomeilla. Tulimme kevyessä istunnassa toiselta puolelta nostettuja puomeja ja jatkoimme lävistäjille kahden ravipuomin yli. Tämän jälkeen jätimme ravipuomit ja aloimme hyppäämään keskihalkaisijalla olevaa pystyä, josta jatkoimme lävistäjän ristikolle. Pidensimme kokoajan "rataa" ja lopuksi hyppäsimme neljän esteen pikkurataa. Esteiden korkeus oli noin 70cm.




Aloitimme oikeassa kierroksessa ja tulimme keskihalkaisijan pystyn, josta jatkoimme vasemmassa laukassa ja käännyimme kulman jälkeen lävistäjälle ja hyppäsimme pystyn yli ja jatkoimme oikeassa laukassa kohti seuraava lävistäjää ja käännyimme taas estettä kohti kulman jälkeen. Sitten käänsimme vielä kulmasta vasemmalle ja tulimme keskihalkaisijan pystyn toisesta suunnasta. Tässä kuvia:

Ravikavaletit, Anna tiukkana takana :D


Kohti laukkapuomeja


Lävistäjän ristikkoeste


Keskihalkasijan pystyeste


Ja lävistäjän pysty


Eniten ongelmia tuotti ehdottomasti kääntäminen oikeassa kierroksessa, kun laukka on vielä siihen suuntaan hieman hankalaa. Mutta selvisimme ja olen tyytyväinen ponskiin :) Huomenna sitten kevyt liikutus!

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Esteitä!

Jihuuuu nyt jäi parempi mieli estekisoista! Rocky oli tosi hyvä ja kaikilla oli kivaa. Kisat olivat siis Hämeenkyrössä Sata-Hämeen ratsastuskoululla. Mukanamme oli myös Roosa ja Rommi, he tulivat luokat 50cm ja 70cm. Meidän tallin shettisenergiaa! Sara oli hoitajana ja äiti oli kans mukana pelkäämässä, se on sellanen arkajalka :D

Kotipihassa Rocky käveli suoraan traikkuun, ei laitettu ollenkaa loimia, kun oli niin kuuma, mittari näytti +20 astetta koko päivän! Matka kesti tunnin ja hepat oli tosi fiksusti koko matkan. Kisapaikalla käytiin ensin käveleen rata ja maksaan lähtömaksut. Otettiin pollet kopista vasta sitten ja alettiin verkkaan. Rocky oli tosi nahkee, johtui varmaan "helteestä". Annakin ilmestyi jossain vaiheessa rääkymään ohjeita kentänlaidalle, vaikka meillä ei mitään hätää ollutkaan. On se silti vaan niin mukavaa, kun oma valmentaja ohjaa kisoissa! Hypyt sujui verkassa näin mallikkaasti:






Välillä piti etsiä varjopaikka ja mennä huilimaan, siellähän tuli ihan hiki! Kesä on vihdoinkin tulossa, ihanaa! Odotellessamme maneesiin pääsyä, tapasimme erään naisen, joka alkoi kyselemään Rockysta. Loppujenlopuksi selvisi, että tämä nainen on hoitanut ja ajanut Rockylla sen ollessa nuori oripoika. Rocky on kuulema todella mahtava ajaa, kiltti ja rauhallinen, mikä onkin syy siihen, miksei siitä ravuria tullut. Tässä selvisi siis monta asiaa! Samoin selvisi se, että lähestulkoon kaikki Rockyn sisaret, jotka ovat syntyneet samalla kasvattajalla, ovat hieman huonoja käyttäytymään laumassa. Ei siis ihme, että meilläkin ongelmia tässä asiassa. Kasvattaja ei oikein ole varsoja käsitellyt ja ovat monet vähän erikoisia. Myös Rockyn korvaonglma selvisi. Rockyhan ei anna koskea siis korviinsa, suitset pitää koota päähän ja riimu täytyy laittaa niskan takaa. Se on saanut kuulemma joskus varsana joltain ravimieheltä selkäänsä ja yhdistää sen korviinsa. Kurjaa :( Mutta nyt ensi viikolla laitamme kärryt perään, jihuu!




Palataas sit taas kisoihin :D

Eli pääsimme vielä maneesiin veryttelemään verkkaryhmissä. Tämä oli todella mahtavaa, kun Rocky ei jännittänyt rataa niin paljon, kun sai siinä otettua muutaman hypyn. Anna neuvoi laidalla ja oli kovin tiukkana, kaiken piti sujua täydellisesti. Verkan jälkeen olimme ensimmäisiä lähtijöitä.







Rata oli ihan kiva, alku oli tosi hankala meille, kun oli melko tiukkoja mutkia, loppu taas oikeestaan "maneesia ympäri". Arvostelu oli 367.2 eli uusinta puhtaan radan jälkeen. Me ei ihan sinne asti ylletty, kun keräsimme perusradalta 4vp. Se tuli radan ainoalta ristikkoesteeltä, kun Rocky sekosi jaloissaan, puomi tippui ja koko kaakki meinasi mennä nenälleen... Todistetusti liian pieniä hypättäviksi nuo ristikot :) No mulla lähti ohjat käsistä ja piti äkkiä keräillä siinä taas itsensä ja kamppeensa ja jatkaa rataa. Mahtava rata edellisen jälkeen, Annakin sanoi, että voi olla tyytyväinen :)


keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kuolaimet vaihtoon

Olimme eilen Rockyn kanssa maastossa "rennolla hölkkälenkillä". Jouduin pari kertaa pulaan, kun laukassa Rocky ei kuunnellut pidätteitä ja halusi vain laukata lujaa. Yleensä laukka on ollut ihan säädeltävissä myös maastossa. En antanut sille periksi ja laukkasimme sitä tietä edes takas varmaan kymmenen kertaa, välillä harjoittelimme kävelemistä, joka ei myöskään sujunut vaan se oli jotain ihme hössö-käynti-ravi-sekotusta. Uskomatonta - minun niin ihana ja rauhallinen suokki, ja pyh! Saimme naapurin issikoista maastoseuraa harjuun loppumatkaksi, sain sielulleni rauhan, kun oli juttuseuraa ja muuta ajateltavaa. Rocky tosin tunsi olevansa kovin ala-arvoisessa seurassa; pienten kipittävien ponien kanssa, jotka eivät kävelleet riittävän reippaasti. Ai että, kun teki hyvää tuolle taulapäälle!

Marssin tänään oitis Annan luo naapuriin ja sain sieltä muutamat kuolaimet kokeiluun. Anna sanoi, että nyt pitää laittaa kovempaa rautaa suuhun maastoon väliaikaisesti, kun on tällainen vaihe päällä. Rocky ei varsinaisesti ryöstänyt, mutta sai kiskoa jättipidätteillä sahaten ainakin 50 metriä ennenkun laukan sai hallintaan. Sama tunne oli sunnuntaina esteradalla: Ennen estettä sitä mentiin ja toivottiin parasta, omalle ratsastukselle ei paljon jäänyt aikaa. Nyt laitamme siis tuleviin estekisoihinkin vähän noita kolmipaloja kovemmat kalut suuhun :D

Rocky oli tänään tunnilla Iidan kanssa ja kaikki sujui hienosti. Iida on jo sen verran isompi ja taitavampi tyttö, ettei Rocky saa sitä kiskottua ohjilla irti satulasta. Kaikki askellajit sujuivat ongelmitta ja kaikilla oli hauskaa... Ainakin minulla ;)


sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Harjoituskisat

Nyt on sitten ensimmäinen ristikkoa isompi luokka hypätty (60cm). Rocky oli verkassa tosi hyvä, esteiden jälkeen aina piti muistutella nopeusrajotuksista. Verkka oli ulkona ja kisat maneesissa. Radalla sai ottaa yhden verkkahypyn yhdelle okserille. Rataan kuului aika monta erikoisestettä ja ne vähän hirvittivät, joten kävimme ennen lähtöä vielä katsomassa, etteivät ne ole vaarallisia. Rata on tässä:



Rata piti aloittaa juurikin siinä vaikeammassa, oikeassa laukassa. Lähestyimme pystyä hyvin ja askeleet olivat selvillä, kunnes Rocky vain lähti. Minun oli tarkoituksena kiertää seiskaesteen ja nelosesteen takaa, mutta Rocky päätti kaahottaa kutosen ja seiskan välistä. Muistaakseni pääsin kiertämään kuitenkin nelosen ja tie toiselle esteelle oli hyvä ja suora. Tuo 2. este oli vain hirmuisen pelottava, koska siinä oli keltainen kumimatto esteen päällä, siinä piti hieman pyytää enemmän ja sain taisteltua Rockyn yli esteestä puhtaasti. Saimme hyvän tien kolmos-neloslinjalle, mutta Rocky ampaisi taas kauheaan laukkaan ja kolmonen mentiin vauhdilla yli ja puomi tippui, okserille (4) tultiin hieman mutkitellen, kun Rocky ei siitä millään olisi halunnut mennä, vaikka se olikin se verkkaeste, joka oltiin jo ennen lähtöä hypätty. Mutta siitäkin selvittiin yli puhtaasti ja matkamme jatkui kohti sarjaa. Askeleet tulivat ihan täydellisesti ja olin jo ihan menossa A osan jälkeen B osalle, mutta Rockyn mielestä oli parempi pujahtaa ohi. Eli siis koko sarja uusiksi! Mutta hienosti tuli toisella kerralla. Seuraavana oli se pelottava laine! Otin suosilla raviin ja yli mentiin todella varmasti, vaikka pitikin hieman kannustaa. Enää jäljellä viimeinen linja, seiska oli aika iso okseri, mutta se mentiin puhtaasti, viimeinen pysty tippui, mutta maalin pääsimme siis hienosti ja virhepisteitä tuli 12!

(Radan jälkeen Tavelan peltotiellä)


(Matkalla näimme myös pieniä virpojia)


(Ja suojat olivat "puhtaana", aurinko kuivattaa :D)


(Ja tarhassa oli kiva jatkaa heinien syömistä)

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Valmennus

Olin tänään Annan tunnilla. Rocky meni koko ajan ihan täydellisesti. Se köhäs pari kertaa, mut Anna sanoi, ettei se kuulosta ollenkaan pahalta.

Kirsti tuli suokkiorillansa kentälle kesken meidän tunnin ja se tuttuun tapaan keuli ja pukitteli. Yhtäkkiä se lähti laukkaan ja kaikki hevoset viereisissä tarhoissa sekosi, Rocky sinkos pukkilaukkaa kentän toiseen päähän ja olin meinaan AIKA lähellä lentää sinne mutavelliin. :D

Mut ei muuta lisättävää, Rocky oli ihan perfekt, joka askellajissa! Anna sanoi, että ihmeitä saa tapahtua, jos tota hevosta ei nähdä muutaman vuoden päästä suokkien kansallisissa.

Huomenna sitten kisoihin, toivottavasti puomit ei katkea ja selvitään hengissä :D

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Perjantain puuhia

Olen tänään koko päivän ollut vanhan traikkumme kimpussa. Meillä olisi kiire myydä traikku pois, kun uusikin on jo pihassa. Moni ostajaehdokas tuntui kauhistuvan edellisestä "lookista", vaikka olihan se ihan kiva, kun osasi ottaa huumorilla :) Kävin ostaan heti aamusta maalia, mutta se loppui aika pian, joten jouduin hakemaan lisää. Sain homman vasta äsken valmiiksi, eli koko päivä sen kanssa vierähti. Toivottavasti se nyt menisi pian kaupaksi, niin saisin paljastaa yllätyksen kaikille, mitä ostan vanhan trailerin tilalle. En malta odottaa!!

Mutta jos jotakin kiinnostaa traikku, niin se on todella fiksu ja näppärä pikkukoppi, jota voi vetää B-kortilla. Pakko myöntää, että halvalla lähtee, mutta antaa mennä! Hp.1700€ (vm.94)

Olin aivan maalissa homman jälkeen; hiukset, pipo, takki, housut, saappaat, aluspaita (juu kyllä), naama ja kädet :D



Ennen ja jälkeen :)






Rocky oli tänään ulkona paksun villaloimen kanssa (sillä mikä sillä on tallissa), kun ajattelin sen tarkenevan aamupäivän ilman sadeloimea. Se kuitenkin yski ja köhi pitkin päivää, kun traikkua maalailin. Outoa...

Alkeistunnilla se ei kuitenkaan köhinyt ollenkaan, mutta se oli muuten raivostuttava! Se kiskoi Suvi-tytöltä ohjia laukasta ja sitten olikin kiva ilman ohjia yrittää himmailla. Mutta kyllä se tunti ihan hienosti meni, tässä muutama kuva:









Menin itse vielä lopuksi Rockylla, kun pisti ärsyttämään tuo sen käytös. Kierros tapeltiin ja mentiin "vetokisaa" siitä, kumpi päättää tahdin ja suunnan. Sen jälkeen se oli ihan; ahh! :)

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Tuntiponi

Voi kuinka hienosti Rocky toimi tänään lastentunnilla! Se löntysteli tasasen varmasti uraa pitkin ja kääntyi pienillekkin ravivolteille. Huomasi kuinka rentona se meni, korvat roikkuivat sivulla ja lötkyivät rennon ravin tahdissa. Välillä tallikissa Matin leikkipuuhat ihmetyttivät turvekasan pressun takana, sitä oli pakko jäädä ihmettelemään, tyttöjen tekemä söpö tupsu otsatukassa töröttäen.

Puolessa välissä tuntia iski paha korvaongelma; Rocky väänteli korvaansa ja ravisteli päätään. Minun piti hieman kuhnuttaa sen korvaa ja asia rauhoittui. Sinne oli varmaan lentänyt kevään ensimmäinen leppäkerttu, näin minä arvelin :)

Kun korvat olivat taas pelissä mukana, alettiin laukkaamaan. Herra nosti laukat käynnistä molempiin suuntiin ja teki hienot pääty-ympyrät laukassa molempiin suuntiin. Ei mikään jäykkä kaveri enää, sillä kovin iso ympyrä ei ollut; kentällämme tehty pääty-ympyrä on halkaisijaltaan 10 metriä, eli siis ihan voltin kokoinen.

Lopuksi loppuravit sujuivat yhtä mallikkaasti! Tästä johtuen Rocky pääsee alkeistunnille Nallen ja Rommin seuraksi myös perjantaina. Silloin selkään kipuaa vielä pienempi ja kokemattomampi tyttö. Rockysta huomaa, että se todella nauttii hommasta ahkeran reenaamisen ohessa! Olen antanut pikkutyttöjen kävellä loppukäyntejä oman ratsastukseni jälkeen, Rockyn selkään voi laittaa ihan kenet vain. Kuvassa Marinka 11v / 27kg käveli pitkin ohjin ilman jalustimia. Rocky tuskin tunsi, että selässä edes oli joku. Kuva on otettu viime sunnuntaina estehyppyjen jälkeen.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Mielenkiintoinen maastoreissu

Ajattelin tänään lähteä rennolle maastoreissulle, Rocky yskäsi tänään vain kerran, senkin käytävällä seisoessa. Alkumatka sujui hienosti, lähdimme ratsastustien suuntaan tarkistamaan, että joko se on sulanut. Se oli ihan huippukunnossa, otin siinä ravia ja Tavelan peltotiellä laukkaa. Maantiet ovat ihan kivikovia eikä niillä pysty kuin kävelemään. Matkan kohokohtia oli Rockyn mielestä vesilammikot! Käynnissä niistä mentiin reippaasti yli polskien, etujaloilla vettä kauhoen. Ravissa niiden yli mentiin jättiloikalla ja laukassa vielä suuremmalla loikalla. Ajattelin lähteä harjuun katsomaan joko siellä pääsee menemään, kun latujen kunnossapito oli eilen lopetettu. Minua oltiin varoiteltu, että siellä on petollinen kantohanki eikä hevosella pääse menemään.

No menimpä silti. Kävelin "laukkamäen" ylös ja sen pohja oli aika hyvä, ei upottanut juurikaan. Harjun päällä oli enemmän lunta ja nyt jalat upposi hankeen jo vuohisia myöten. Ajattelin silti olla kääntymättä takaisin ja jatkoin harjun päällä kävelyä. Puolessa välissä kurkkasin alas ja suojat olivat ihan viturallaan. Oli pakko hypätä alas ottamaan ne irti, ettei ne tipu matkanvarrelle. Ajattelin taluttaa loppumatkan paremmalle tielle, kun hanki upotti jo puoleensääreen asti. Kävelimme peräkanaa kauhean jyrkkiä mäkiä, kannoin suojia kädessäni ja Rocky tallusteli tyytyväisenä perässä. Kun olimme laskeutumasta harjusta, alkoi kuulua hirvittävää töminää ja tajusinkin, että olemme harjun toisen puolen laukkamäessä. Siinahan se sieltä laukkasi kaverinsa kanssa Erkillä ja Paronilla. Hekin kääntyivät ympäri, kun kuulivat reissustani. Oikaisin siitä sitten Asemantien kävelytielle ja vihdoinkin olimme "kuivilla vesillä". Laitoin Rockylle suojat jalkoihin ja nolona vilkuilin ympärilleni, kun autoilijat katsoivat touhujani hieman kummissaan. Hyppäsin sitten takaisin satulaan ja kävelin asfalttitietä sata metriä, jotta pääsin kotitielle. Huh mikä reissu!! Laitoin tallilla vielä arnicaa jalkoihin ja selkään.

Nyt ymmärrän, miksi puhutaan, ettei maastoon saa lähteä vieraan hevosen kanssa. Kun tulee tuollaisia "ongelmatilanteita", niin on todella tärkeää, että mukana on luotettava/tuttu kumppani, jonka kanssa pääsee ehjin nahoin kotiin, vaikka muutamien mutkien kautta. Oli kiva huomata, kuinka asentelin suojia autotien varressa, jossa viuhasi rekkoja ohi kauheaa vauhtia ja Rocky osasi juuri silloin käyttäytyä hienosti. Se pysyi myös paikallaan, kun nousin takaisin satulaan keskellä vilkasta iltapäiväliikennettä.

Huomenna Rocky pääseekin pitkästä aikaa lastenratsuksi, kun se tekee tuttuun tapaansa tunteja shettisten mukana jolkotellen tyytyväisenä kenttää ympäri korvat hörössä :)


maanantai 11. huhtikuuta 2011

KöhKöh!

Rockyn hoitaja Iida talutti Rockya tänään maastossa puolen tunnin lenkin, sillä poika on nyt vähän köhinyt. Anna epäili sen johtuvan joko siitepölystä tai jostain pöpöstä, jonka se olisi saanut nyt kun maa on tullut näkyviin. Tänään juuri katselin, kun Rocky nuoli tarhassa tyytyväisenä savea maasta... Mahtoi olla maukasta! Saattaa myös olla, että yskän takana on lievä vilustuminen. Outoa sinänsä, kun kuumetta ei kuitenkaan ole. Mutta tänään ei ole yskinyt kertaakaan, se on hyvä! :) Anna käski vaan liikuttaa, että "röörit" puhdistuvat.

Ilmottauduin nyt sunnuntain rataesteharjoitukiin Tavelaan. Siellä on pienin luokka 60cm, saapa nähdä selvitäänkö me niiden yli :D Täytyy nyt toivoa, että tuo loppuviikon yskähtely jäi jo taakse ja pääsemme osallistumaan!

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Esteitä :)

Kävin eilen vielä messujen jälkeen iltakymmeneltä juoksuttaan Rockyn. Annoin sen poikkeuksellisesti juosta vapaana ilman sivuohjia. Laitoin sille puomeja ja pikku kavaletin. Ensin oli vuorossa kauhea pierupukkilaukkasekoaminen, jota kesti muutaman minuutin. Poika innostui niin kovasti, kun näki puomeja! Voi raasu, kun on joutunut kouluhevosena kärsimään puoli vuotta! :DD Rocky meni tosi hyvin ja rauhassa, se meni sitä askellajia mitä pyysin ja aina ylitti ristikon kiltisti, ei tarvittu edes kujaa, joka ohjaa menemään esteelle.

Tänään väänsin ensin Annan kentällä koulua, mutta pohja oli niin surkean vetinen ja liukas, ettei siinä pystynyt menemään kunnolla. Meidän oma kenttä on ihan rutikuiva ja siinä oli kiva mennä loppuravit. Aamuisen shettistunnin jäljiltä kentällä oli vielä esteet, joten otin muutaman hypynkin siihen vielä, kun eilen oltiin sopivasti hieman totuteltu puomeihin ja pikkuristikoihin ilman ratsastajaa. Rocky meni oikein innokkaasti ja hyvin, vaikka kenttä onkin ihan tuhottoman pieni.


Uusien botsien testailua kuravellissä! :) (c) Veera Lehtonen


Hypyt onnistuu myös silmät kiinni :D (c) Veera Lehtonen

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Hevosmessut

Heräsin aamulla tekeen aamutallia klo.7:30, jonka jälkeen lähdin hakemaan likkoja mukaani hevosmessuille Pirkkahalliin. Messut alkoivat klo.9 ja olimme hieman ajoissa paikalla.

Ensin oli minihevosten tervehdys, sitten alkoi Kyra Kyrklundin kouluvalmennusnäytös. Se oli todela opettava ja bongasin hänen opetuksestaan samanlaisia asioita, joita me Annan opastuksella harjoittemme. Eikä ihme; Annan valmentaja on Hanna Heiskanen ja Hannan valmentaja on itse Kyrklund. Oli jotenkin hauskaa, kun Kyra neuvoi esimerkiksi laukannoston aivan samallatavalla väistöliikkeestä, kuin Anna neuvoo minulle joka kerta. Myös muita pieniä juttuja tunnistin kovin tutuiksi!




Rotuesittelyssä olivat mukana shettis, vuonis, friisiläinen, issikka, connemara, new forest, shire ja suokki. Lajiesittelyssä olivat matkaratsastus, valjakkoajo, monte ja vikellys. Näiden jälkeen oli kenttäratsastusnäytös, jossa oli sekä koulu-, rataeste- ja maastoesteosuus. Sitten areenan valtasivat shettikset ja lopuksi vuonohevoset, frisiläiset ja suomenhevoset kisasivat toisiaan vastaan katrillikisassa. Voiton veivät vuonikset, vaikka yleisön huutoäänestys meni mielestäni suokeille, jotka oikeasti olivat hauskimmat. Friisiläiset oli tosi hienoja, mutta se vuonisten katrilli oli tylsä, pitkä ja epäselvä.

Aina näytösen välissä kiertelimme messualueella ja mukaan tarttui botsit ja tallin oveen Suskun talli -kyltti. Ostin messuhintaan myös kolme pulloa arnicaa, kun ne olivat lähes puoleen hintaan. Messuilta lähdimme viiden jälkeen.

Ostin eilen Hööksistä kisahuovan, se näkyy myös kuvassa!




tiistai 5. huhtikuuta 2011

Hyvän mielen valmennus!

Tulimme juuri Annan valmennuksesta Ruusikselta. Rocky käveli kotipihassa taas suoraan traileriin, ihanaa!

Maneesin pohja oli varoitteluista huolimatta ihan siedettävä, molemmat päädyt olivat upottavia ja märkiä, mutta keskiosa oli todella hyvä ja reenasimmekin koko tunnin keskiympyrällä.

Anna katsoi satulaa hieman ja totesi sen olevan todella hyvä, mutta minun pitää laittaa se nyt hieman eteenpäin. Olen kokoajan ajatellut sen olevan jo muutenkin liian edessä, mutta nyt katsottiin sille oikea kohta.

Rocky meni todella hienosti. Saimme ratsastettua sen käynnissä ja ravissa hyvään muotoon ja liikkumaan tasapainoisesti. Loistavaa! Seuraavaksi harjoiteltiin laukannostoja ja ne sujuivat kertakaikkisen täydellisesti. Annakin kehui, että haluisi löytää omiltakin hevosiltaan tuollaisen noston, joka lähtee oikeasti takaa kuin tykin suusta. Anna naureskeli taas kentän laidalla, että Rocky on aivan eri hevonen kuin syksyllä!

Puolet tunnista meni taas höpöttelyyn. Puhuin mahdolisesta Ypäjälle lähdöstä ja Anna suositteli minulle kahden vuoden harrasteohjaaja koulutusta niin, että kävisin Ypäjällä koulua viikon verran joka kuukausi. Harrasteohjaajakoulutuksen loppukoe vaatii ainoastaan heB ja re80cm tasoisen vahvan suorituksen ja Anna lupasi minut koutsata niin, että siitä mennään puhtaasti läpi. Tämän tasoiselle koulutuslinjalle pystyisin ottamaan Rockyn mukaan, mutta tarpeen vaatiessa saan Annalta jotakin koulutetumpaa hevosta käyttöön. Eli ei tarvitse ostaa uutta hevosta Ypäjän takia ja Poju saa porskutella meillä vielä :)

Kesäkuun lopussa se tapahtuu, Anna hevosineen muuttaa pois naapuristamme :( Onneksi heidän tuleva hevostila ei ole kaukana (Pinsiössä) ja jatkamme hänen valmennuksissaan edelleen. Lisäksi käymme siellä valmennusviikonlopuissa kerran kuukaudessa. Toisaalta olen todella iloinen Annan puolesta, vaikka olihan tämä ihan luksustilanne, kun oma valmentaja pyörittää talliansa naapurissa!! :)

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Koulukisat Niihamassa

Nyt on sitten kisat ohi. Huh, ei voi muuta sanoa!

Rocky oli eilen maneesilla aivan mahdoton, se tahditti ravia ihan ihmeellisesti ja väsähti siihen omaan säheltämiseensä, jolloin mistään ei oikein tullut mitään. Odotukset kisoista olivat siis todella matalalla ja innostuskin katosi.

Tänään heräsimme klo.05:00. Tallitytöt Iida, Sara ja Roosa olivat yötä tallilla. Tein Rockyn harjaan taas verkkoletin, kun sen harja on muuten niin kamalan näkönen. Traileriin se käveli ihan suoraan, outoa! En tiedä vaikuttiko siihen se, että Rommi oli mukana. Matkaan pääsimme lähtemään klo.7 ja olimme perillä hyvissä ajoin ennen puolta kahdeksaa. Rommin ja Saran tyylikkään radan jälkeen ehdimme poseerata kamerallekkin, jonka jälkeen lähdimme verkkaamaan pikkumaneesille. Kisatakistani tippui nappikin ja jouduin menemään hieman lörpöttävällä takilla.




Verkassa Rocky oli aivan yhtä kamalan etupainoinen ja tasapainoton "ravurin rietale" kuin eilen maneesilla. Se oli todella häslä, mutta silti ihan mahdottoman jännittynyt. Se hirnui ihan kokoajan eikä keskittynyt olennaiseen. Pysähdyksissä se polki jalallaan maata ja oli muutenkin todella levoton. Olin verkannut vasta kymmenen minuuttia käynnissä ja vähän ravissa, kun kuulutettiin, että lähtövuoromme on muutaman ratsukon jälkeen. Hevonen ei toiminut ollenkaan edes ravissa, mutta oli viimeinen mahdollisuus ottaa laukkaa. Se sujui ihan "hyvin". Ei auttanut muu kuin valmistautua radalle, näillä eväillä oli mentävä.

Kun pääsimme isoon maneesiin, Rockyn huutokonsertti jatkui ja se jännitti kaikkea; kouluaitoja, musiikkia, vieraita hevosia, tuomareita... Jätin ravailut suosilla väliin ja köpöttelin radan vieressä ja odottelin vuoroamme.




Radalle mentyäni jäin odottelemaan lähtömerkkiä, en viitsinyt edes ravata, kun tunsin, että hevonen vaan hermostuisi siitä enemmän. Ehdimme kävelemään radan ympäri pari kertaa. Rocky sai hieman katsella aitoja ja tuomareita lähempää. Kun pilli soi niin se oli menoa, raviin piti siirtyä vaikka ihan kamalalta se tuntuikin. Mutta kyllä se jotenkin silti oli parempi kuin verkassa, en itse jännittänyt enää yhtään, kun ajattelin vaan jotenkin ratsastaa radan läpi yrittämättä mitään sen ihmeellisempää. Alun raviosuudet menivät hyvin, täyskaarrot vähän levisivät, kun Rocky vain puski ulkopohjetta vastaan eikä kuunnellut ollenkaan. Peruutus meni ihan päin mönkää, kun se taas vaihteeksi yritti kouluaitojen yli ja jouduin peruuttamaan vinoon, ettei aidat kaatuisi. Siitäkin kuitenkin selvittiin edes jotenkin. Temponlisäykset lävistäjällä taisi olla omasta mielestäni se helpoin ja siten onnistunein juttu. Se johtuu siitä, että sain keventää, jolloin Rockyn on helpompi saada oikea tahti raviinsa. Käyntiosuus meinasi aluksi olla hankalaa, kun Rocky ei tajunnut, että tosiaan saa kävellä. Ensimmäinen laukannosto sujui tilanteeseen nähden miltein täydellisesti. Keskiympyrä vähän levisi ja kulmat oikaistiin taas tarkoituksella. Lävistäjällä jätin laukan tarkoituksella vähän kesken, ettei houkutus hypätä aidan yli, ole liian suuri. Oikea laukka (joka on Rockylle todella hankala), nousi myös ihmeen hyvin ja selvisimme koko laukkaosuudesta ehjin nahoin. Enää viimeinen raviosuus ja se oli siinä! Huh, kuinka helpottava tunne oli lyödä pitkät ohjat ja poistua paikalta.





 
Odottelin siten tuomareiden pisteytyksiä ja olin aivan varma, että prosenttilukema alkaa nelosella. Mutta niin uskomattomalta kun se kuulostaakin niin omasta mielestä aivan fiasko suoritus keräsi yli 50%! Tulos oli siis hämmästyttävän "hyvä" verrattuna omaan tuntemukseen asiasta. Kotiin lähdettiin taas yhtä kokemusta rikkaampana. Rocky käveli traileriin taas ihan suoraan.




Nyt saa kyllä jäädä koulukisat vähäksi aikaa, mä en kestä tätä enää. Se on omalla tavallansa se tylsin osa-alue ratsastuksessa :DD Mennään kyllä nyt alkuviikosta Annan tunnille, jotta saadaan taas poika ruotuun. Saas nähdä mitä me sitten keksitään, miten ois vikellys tai hevospoolo?


perjantai 1. huhtikuuta 2011

Hellurei taas

Noniin nyt oli kamera tallilla ja nappasin kuvan meidän uudesta satulasta ja trailerista!








(satulakaappi)

Nyt on satulakin kunnolla "koeajettu", kun sillä on maastoiltu (kiitolaukattu), hypätty ja menty koulua. Hyväksi on todettu joka lajissa! Trailerikin osottautui eilisellä valmennusreissulla aivan mahtavaksi. On se satulakaappi vaan niin hieno lisävaruste.

Lähdettiin eilen viideltä iskän kanssa kohti Parvelaa valmennukseen. Rocky meni koppiin melko hyvin, mutta hieman oli taas suostuttelua, vaikka tilava ja valoisa koppi olikin. Matka sujui rauhallisesti ja Rocky käyttäytyi oikein mallikkaasti. Perille päästyämme laitoin itselleni kamppeet päälle ja mentiin katselemaan vartiksi edellisen ryhmän valmennusta, kun oli aikaa reilusti. Rocky odotti trailerissa todella kiltisti, vaikka jäi ihan ensimmäistä kertaa ihan yksin sinne seisomaan.

Laitettiin sitten Rocky kuntoon ja menin verkkaan maneesiin. Aluksi valmentaja (Hanna Heiskanen) kyseli hieman meidän taustojamme, kun emme ole aikaisemmin olleet hänen valmennuksessa. Alkutunti oli ihan kamalaa ja Rocky oli ihan jännittynyt. Yhtäkkiä kaikki alkoi sujumaan, kun kuunteli vaan Hannan neuvoja, jotka olivat kieltämättä ihan erilaisia kun mitä kotivalmentajamme Annan neuvot ovat olleet. Onneksi Hanna valmentaa myös Annaa, eli suurinpiirtein sama linja heillä on opetuksen suhteen.

Huomasin Rockysta jo puolen tunnin reenin jälkeen väsymisen merkkejä, mutta se jaksoi ahkerasti raataa loppuun asti, vaikka asiat olivat sille kovin vaikeita. Menimme avotaivutuksia käynnissä ja ravissa ja ne sujuivat täydellisesti. Ei ihan heti olisi uskonut, että allani oli hevonen, jolla ei oltu ikinä ennen menty avotaivutuksia! Siellä se porskutti muiden mukana :)

Lopputunnista otettiin laukkaa ja Rockya sai "potkia" eteenpäin, sen verran väsynyt se oli. Molempiin suuntiin saatiin kuitenkin hyviä pätkiä, joten siihen oli hyvä päättää onnistunut valmennus. Vielä omatoimiset loppuverkat ja trailerille...

Ongelmat olivat siis valmiita alkamaan! Olin ihan varma, että Rocky kävelee traileriin suoraan sisään, kun se on niin väsynyt. Vaan toisin kävi, meillä meni usko, toivo ja rakkaus koko hommaan, kun aikaa oli kulunut jo puoli tuntia ja Rocky vain pällisteli takasillalla kun betoniporsas. Sitten se vain käveli yhtäkkiä sisälle ja pääsimme viimein lähtemään.

Kotona olimme klo.20.00. Otin Rockyn trailerista, tyhjensin tavarat paikoilleen, siivosin trailerin ja laitoin Rockylle linimentit. Sitten iltatallin teko ja kotiin saunomaan, dataamaan ja nukkumaan, johan kello olikin taas yli yhdeksän. :)


Tänään menin Rockylla vajaan tunnin hölkkämaaston ilman satulaa ja huomenna menemme taas maneesille reenailemaan viimehetken kuvioita sunnuntain koulukisoja varten. Niistä päivittelenkin sitten seuraavaksi, heipsulivei! :)