Sivut

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Vauvan viipotuksia ja kisoja!

Meidän vauva oli eilen ulkona ekaa kertaa. Talutin Pinniä, mutta varsa ei uskaltautunut karsinasta ulos. No pitkän houkuttelun ja Pinnin hermoilujen jälkeen saimme sen ulos, mutta seuraava ongelma oli se, ettei se pysynyt emänsä rinnalla vaan lähti haahuilemaan ties minne. Onneksi silläkin oli riimu päässä, niin otin senkin naruun. Hyvin meni, vaikka kamalaa sähläystä se olikin. Muut hepat kävi tarhoissa kuumana, kun näkivät varsan ensimmäistä kertaa. Varsa ei uskaltautunut takaisin talliin, joten jouduin kantamaan sen sylissäni sinne :D Onneksi se painaa vaivaiset 30-40 kiloa!

Olimme eilen myös kisoissa Nallen ja Vennin kanssa. Molemmat menivät ristikkoluokan. Vennille kisat olivat aivan ensimmäiset, samoin radan hyppääminen. Verkassa molemmat olivat aika hyviä, Venni tuttuun tapaansa vähän tahmea. Radat sujuivat melko hyvin molemmilla, Venni vähän luikerteli, kun ei ymmärtänyt, että joka esteen jälkeen onkin jo seuraava. :D Puhtaat radat tuli silti molemmille!








Tänään lähdimme aamulla Niihamaan kisoihin Rommin kanssa. Siellä oli yhdistetyt koulu- ja estekisat. Rommi ja Marinka osallistuivat luokkaan, jossa ratsastettiin ensin heC:n rata ja sitten 60cm:n rataesteet arvosteluna 367.1. Kouluosuudesta tämä suloinen ratsukko täräytti aika huimat prosentit; 66,7%! He olivat kouluosuuden jälkeen muistaakseni neljänsiä (lähtöjä yhteensä 30). Rataesteet menivät lähes yhtä täydellisesti, sillä saldona tuplanolla. Rataesteiden tuloksissa Rommi ja Marinka olivat 11., mutta molempien lajien yhteistulokset ylsivät sijaan nro 6, aivan superhuippua!! Kunniakierroksen jälkeen ihailimme hienoja palkintoja, joita saimme kotiinviemisiksi.

Kotona päästimme varsaa taas ulos, tälläkertaa hieman paremmalla menestyksellä. Meininkiä riitti ja tanner tömisi, kun kirjava kaksikko temmelsi kentällä. Lisää nähtävillä tässä videossa. Mukana myös klippejä molemmista kisoista sekä muusta tallin kevättouhuista :)





perjantai 27. huhtikuuta 2012

Varsauutisia!

Viimeyönä kirjoitellessani edellistä päivtystä olin autuaan tietämätön tallin tapahtumista. Menin nukkumaan yhdeltä yöllä eli melkein heti, kun sain tänne kuulumiset kirjoitettua. Herätyskello soi klo.3.00 ja lähdin äitini kanssa tallille. Ulkona satoi vettä, ilma oli synkkä. Olin aivan unenpöpperössä ja toivoin vain pääseväni takaisin nukkumaan. Tallin pihassa otin taskustani otsalampun ja hiivin heinävaraston läpi kohti tallia. Äitini jäi ulos odottamaan kaatosateeseen. Jouduin pysähtymään hetkeksi, kun pimeässä hiljaa hiipiessäni Ressu alkoi pörisemään pelokkaasti, kun kuuli takkini rapinan. Jatkoin hetken kuluttua hiipimistä kohti Pinnin karsinaa.Sytytin valon karsinan vieressä ja osoitin karsinaan. Ei voinut olla totta - Maailman ihanin näky odotti karsinassa. Eihän sen pitänyt syntyä tänäyönä? Tämän piti vain olla tarkistus kaiken varalle. Kun sain haukottua henkeäni muutaman kerran, huusin äitille lähes onnenkyyneleitä vuodattaen, että "äiti äiti täällä on varsa". Juoksin äkkiä räppäsemään valot päälle, muiden hevosten herättäminen tuntui täysin toispuoleiselta seikalta tässä vaiheessa. Katsoin varsaa, se oli kuin unesta. Ei voi tulla juuri sellaista varsaa, mitä toivoo, kirjava ori ja vieläpä piirrolla höystettynä. Juoksin kotiin hakemaan kameran ja herättämään loputkin nukkuvat.






Aloin heti etsimään karsinasta jälkeisiä, mutta niitä ei löytynyt mistään. Sisälläni heräsi pieni pelko siitä, etteivät ne ole vieläkään irrronneet. Varsomisesta oli aikaa 1-2 tuntia, eli jos kaikki olisi normaalisti, niin ne olisivat jo syntyneet. Pinni piehtaroi ja makasi, se potki mahaansa ja kääntyili katsomaan sitä. Sillä oli selviä ähkyoireita. Soitimme päivystävälle eläinlääkärille, joka joutui lähtemään Juupajoelta tunnin ajomatkan päästä meille. Onneksi aika meni nopeasti, vaikka Pinni olikin melko tuskaisen oloinen. Eläinlääkäri kokeili ihan kädellä Pinnin kohtua ja ihmetykseksemme se oli täysin tyhjä. Pinni sai silti varmuuden vuoksi hormonipiikin, joka edesauttaa jälkeisten irtoamisessa. Lisäksi se sai penisiliinikuurin, jonka ensimmäisen pistoksen se sai heti tuolloin. Joudun nyt piikittämään Pinniä kolme päivää. Mutta jäljelle jäi kysymys - Missä kaikki jälkeiset? Jopa eläinlääkäri soitti vielä illalla meille, että eikö ole vieläkään keksitty mihin ovat joutuneet. Vasta äsken karsinaa kaivaessani, aivan pahnojen pohjalla talikko osui johonkin outoon. Aloin kaivamaan ja kappas, sielät löytyi tällainen saalis:




Varsa on erittäin tomera ja tarmokas. Se meni tissille minun avustuksellani, kun yritti imeä ensin vesisankoa, Pinnin etupolvea, seinää ja minun olkapäätäni. Homma oli hallussa, mutta "hanska" oli hetken hukassa =D Varsa on kova juomaan maitoa, nukkumaan ja leikkimään. Se on pissanut ja kakannutkin jo. Olkia ja heiniäkin se on maistanut, vaikka suussa ei ole kuin ikenet. Ensimmäinen jaloittelu on edessä huomenna!




Lisää kuvia löytyy facebookista nimellä Susku Hanweg


Tänään harjoittelimme myös huomisiin ja sunnuntain kisoihin Vennillä ja Rommilla. Venni osallistuu huomenna elämänsä ensimmäisiin kilpailuihin. Luokkana ristikko, joka on tarkoitus suorittaa siististi ja puhtaasti Saran kanssa. Myös Jensku ja Nalle osallistuvat kyseiseen luokkaan. Sunnuntaina Marinka ja Rommi menevät Niihaman yhdistettyihin koulu- ja estekisoihin. Luokkina HeC ja re60cm.







Nyt taidan lähteä tekemään iltatallia, että pääsen nukkumaan. Olen ollut hereillä lähes koko viimeyön, sillä nukuin alkuyöstä kaksi tuntia, jonka jälkeen heräsin kolmelta. Loppuyö meni varsan ja Pinnin ympärillä touhutessa ja sitten pitikin lähteä töihin. Töiden jälkeen treenasimme tosiaan noihin kisoihin ym tulin juuri kotiin ja voitte arvata paljonko väsyttää. Mutta pienenpieni poikavauva on TODELLAKIN kaiken tämän arvoinen! <3

Hirveästi uutisia!!

Meinasi palaa käämit, kun jo tähän kirjotusvaiheeseen pääseminen kesti pari tuntia, kun piti ladata tähän koneeseen joku juttu, kun ei bloggeri enää muuten toiminut. Nyt on ollu kova kiire ja häslinki päällä, etten ole aiemmin ehtinyt koneen ääreen. Nyt minulla onkin aivan erityisestä syystä runsaasti aikaa istua koneella, syy selviää postauksen lopussa ;)


Päivitin viimeksi kuulumisia torstaina... Hmm, viikonloppuna meillä oli kova hulina päällä, kun olin Halkolassa perjantaista maanantaihin lapsenvahtina. Lasten ja perheen koirien lisäksi hoidettava oli tietysti kaikki tallihommat. 


Lauantaina lähdimme hevosmessuille koko talliporukan voimin, mukaan oli ilmottautunut 14 tallityttöä minun, äitini ja linja-autokuskin Marikan (Saran äidin) lisäksi. Itse heräsin kuudelta lenkittämään koiria ja tekemään omille tytöilleni aamupalaa ja evästä. Herättelin lapset seitsemän jälkeen ja lähdimme meille tekemään aamutallia. Bussi tuli hakemaan meidät tallilta klo.8.15, jonka jälkeen suuntasimme hakemaan loput tytöt Kangasalan linja-autoasemalta. Messukeskuksessa olimme ennen yhdeksää ja ehdimme katsomaan heti ensimmäistä näytöstä. Päivä messuilla vierähti nopeasti, kotiin lähdimme viiden jälkeen illalla. Valmentajani Anna hyppäsi Nina Fagerströmin ratsastusdemossa! Ostin messuilta itselleni ratsastushanskat sekä -housut, alennuksesta shettiksen tallitoppiksen (15€!!), raipan ja Eskadronin riimun. Tuo riimu oli tarkoitettu Ressulle, mutta eipä se mahtunut... Siispä Venni sai sen! 




Venni ja uusi riimu

Sunnuntaina kaikki meidän pojat olivat lastentunnilla, myös Ressu. Kaikki menivät todella hienosti! Maanantaina Sara ratsasti Vennillä ja Iida Ressulla, koska olin itse vielä Halkolassa ja kotiuduin vasta myöhään illalla. Tiistaina minulla oli Heiskasen valmennus, jossa harjoittelimme laukasta pysähdyksiä seiniä apunakäyttäen. Hanna kehui Ressun uutta "elämänlaatua", Ressusta on tullut kuulemma niin jalo ja elegantti hevonen. Ennen Ressu oli kuulemma masentuneen ja kyllästyneen näköinen. Okei, tottahan tuo turisee, asia on juurikin näin! Silläaikaa, kun olin valmennuksessa, niin Halkolat menivät poneilla ja Sara Vennillä. Illalla katsoin tuttuun tapaan Pinnin "läpi", onko muutoksia. Nisästä tuli tippa kellertävän läpikuultavaa nestettä, jes!!

Keskiviikkona oli superhieno ilma, käytin Pinniä kävelyllä. Se ravasi melkein koko lenkin ja loppumatkan kuskasi mua narunjatkona tallille. Ei paljo tunnu maha vauhtia hidastavan! Pinnilläkin on muuten uusi riimu, sen hoitaja oli ostanut sille tuollaisen messuilta, supersöpö! :)


Kuva otettu siis keskiviikkona, (325vrk)

Illalla huomasin, että Pinnin nisästä tuleva neste on muuttunut valkoiseksi, eli tiesimme varsomisen lähestyvän.Takapää on ihan löysä, häntä aivan veltto ja kaikki olisivat valmiina. Ihmettelimme vain, että miksei tule vahatippoja. Kaikille ei vain tule..

Torstaina kävimme Toosilassa katsomassa tuttujemme vajaan kahdenviikon ikäistä orivarsaa, koska oma varsakuume vain kasvaa. Poikavauva oli todella hellyyttävä, mutta äärimmäisen tempperamenttinen. Se puri ja potki kovasti, saa nähdä miten se saadaan aisoihin jatkossa :D



 Kotiin tullessamme haaveilimme, kuinka ihanaa olisi jo oma varsa. Kotitallilla otin Pinnin käytävälle ihan vain haaveillakseni varsasta. Harjasimme Pinniä ja lopuksi kurkkasin tissejä, vaikka tiesin, ettei siellä mitään ole kun ne juuri pari tuntia sitten tarkistin. Mutta uskokaa tai älkää - Vahatipat!! Jiihaa, siinä nousi hymy korviin ja hetki pompittiin tasajalkaa. Nyt istun koneella ja yritän pitää itseni hereillä, menen parin tunnin päästä talliin katsomaan onko jotain tapahtunut. Lähipäivinä pitäisi varsoa, nyt on jännät paikat! Alapuolella kännykällä otettu epäselvä kuva, vahatippa kyllä erottuu kuvasta melkohyvin.



Nyt minä jatkan täällä valvomista ja jännittämistäni, ehkä se ensimmäinen oma kasvatti saapuu tähän maailmaan lähiaikoina!

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Kysymyspostaus

Tässä vastaukset esitettyihin kysymyksiin, jos vielä haluat tarkennusta niin kysy tuolla kommentti-osiossa. Juttua viikonlopulta tulee lähipäivinä!


1. Oletteko menossa ensin kesänä shettis SM: miin, jos niin kuka ratsastajana, ja onko ratsastaja minkä tasoinen? :) 

- Olemme menossa! Molemmilla shettispojilla ratsastaa Marinka Halkola 13 vuotta. Marinka on kisannut shettiksillä re70cm ja heB.


2. Minkä ikäisiä sinun kaikki hepat ja ponit ovat? Entä sinun poneilla ratsastavat? :)

- Nalle (6v),Venni (7v), Pinni (9v), Rommi (11v) ja Ressu (14v). Tytöistä nuorimmat ovat 8-vuotiaita ja vanhimmat 14-vuotiaita.


3. Jos pääset Ypäjälle opiskelemaan, niin miten tallin ja heppojen pito jatkuu? Tai kuka sitä jatkaa? Tuleeko Ressu Ypäjälle mukaan ja miten ponit ja muut?


- Hain aikuiskoulutuspuolelle monimuotokoulutukseen eli olisin Ypäjällä yhden viikon aina kuukaudessa, muutoin kotona. Ressu tulisi aina mukaan Ypäjälle tuoksi ajaksi, kotiin jäävät nuo shettikset ja Venni, joten vanhempani varmasti osaavat ja uskaltavat ne taluttaa tarhaan ja takaisin sekä ruokkia sovitusti. Ratsastukset hoituisivat varmasti isompien tallityttöjeni toimesta.


4. Paljonko teijän shetut makso? 
 
- No tarkkoja hintoja en ala täällä kertomaan, mutta ihan riittävästi, 2000-3000€ suurinpiirtein. Nalle oli aika kannattava ostos, kun ostimme sen halvalla "pihanperältä" ja siitä kuoriutuikin huippuyksilö :)


5. Kuinka korkeeta teidän shetut hyppää?

- Rommi hypppää kisoissa re70cm ja kotona re80-90cm, Nalle kisoissa re60cm ja kotona re70cm. Yksittäisenä Rommi hyppää helposti metriä, isompaa ei ole kokeiltu. Pinni ryömii juuri ja juuri yli ristikoista ja pienistä pystyistä.


6. Mikkä on teijä shetujen "paino ja pituus rajat"?

 - Pinnillä 40kg, Rommilla ja Nallella 50-55kg säännöllisesti ratsastavilla. Välillä koulutusmielessä selässä käyvät isommatkin. Meillä suurin osa ratsastajista painaa 25-40kg. Pituusrajoja ei ole.

 
7. Onko teijän tallilla hepoilla omat hoitajat?

 - Osalla on.


8. Miten usein pidät tunteja poneilla? Pyydätkö tunneista maksua ja minkälaista on teijän tallin toiminta?

 - Pidän tunteja harrastuspohjalta tallillani käyville tytöille noin neljänä päivänä viikossa. Idea lähti pari vuotta sitten siitä, että piti alkaa vuokraamaan poneja, mutta en halunnut antaa lasten ratsastaa yksin, koska ponit alkoivat pelleilemään. Olin aina itse vieressä neuvomassa ja "siitä se ajatus sitten lähti" ;) Käymme tallilaisten kanssa retkillä, vietämme joulua / pääsiäistä / vappua / halloweenia yms yleensä tallilla ponien kanssa sekä välillä pidämme yhdessä päiväkursseja ja sellaista, mitä hauskaa ikinä keksimmekin!


9. Ostitko Ressun koulu vai estekäyttöön? Ja mitkä on teijän tavoitteet?

 - Ostin Ressun Ypäjää silmälläpitäen, siksi Rocksun myynti ja Ressun osto tulivat näin yllättäen. Tajusin, että kevät on aivan käsillä ja uusi hevonen on pakko ostaa pian, että ehtii edes vähän tutustumaan siihen ennen mahdollisia pääsykokeita, joissa edessä ovat kouluratsastus- ja rataestekokeet. Ennen pidin itseäni enemmän esteratsastajana, mutta kunnon hevosen saatuani ymmärrän kouluratsastuksen tärkeyden. Se on pirun mahtava tunne, kun hevonen toimii oikein. Saas nähdä kumpaan suuntaan lähdetään, toistaiseksi koulupuolta mennään enemmän ja esteitä tässä pikkuhiljaa lisätään, kun alkaa sileällä sujumaan. Tavoitteena olisi sinne Ypäjälle pääsy ja nyt pitäisi alkaa aluetta kisaamaan koulussa heB ja ensikaudella heA. Esteitä en ole kauheasti miettinyt, mutta jos ne lähtevät sujumaan niin luulen, että meitä näkee kesällä jossain pikkuluokissa aluetasolla... 90-100cm? :)


10. Kuinka paljon ihmisiä sun tallilla käy? Esim ratsastamassa/hoitamassa heppoja? Ns. Vakityypit.

- Ratsastamassa käy noin 10 tyttöä sekä Rommi-ponin omistajat. Lisäksi käy vanhimmat tallitytöt Sara ja Iida, he lähinnä hoitavat, mutta auttavat minua myös ratsastuksessa (he ja Halkolat saavat ratsastaa poneillani ilman valvontaa). Tulijoita olisi ihan hirveästi, jos kaikki halukkaat ottaisin, niin pikkutyttöjä vilisisi tallillamme satapäin.


11. Miten löysitte noin kivan paikan ja miks päätitte muuttaa silleen että on oma talli? Oliko hankala löytää sopiva paikka?
 
- Suhteilla... Moni jäi nuoleen näppejään, mutta onneksi isäni tuttu kiinteistönvälittäjä vihjasi meille ensimmäisenä ja ehdimme ensimmäisenä ostaa paikan. Remontoin itse tallia aika paljon, maalasin karsinaelementit täysin uusiksi ja raivasin romut karsinoista. Talli oli aika kamalassa kunnossa... Päädyimme omaan talliin, koska kahden hevosen ylläpitokustannukset nousivat liian isoiksi täysihoitotallissa. Ja kaipasimme maaseutua ja omaa tallia, joka  meillä oli jo aiemmin lapsuudessani.


12. Toimiiko teijän vesiboxi? Kun esittelyvideossa jotenki tuli semmonen kuva, että se on vaan varasto, eikä pesukäytössä?

 - Toimii se! Se on ihan käytössä eikä siellä yleensä ole romua, mutta nyt noiden kanojen takia se on tuollainen läävä eikä voi vedellä lutrata :)


13. Mitkä on teijän kentän pituudet?

 - Kenttä on muistaakseni 18 x 28m. Tarkoitus olisi laajentaa sitä hieman kohti taloamme shettisten tarhojen päälle. Tällöin kenttä olisi 18 x 40m.


14. Pääsekö teijän hepat laitumelle kesäsin? Ja mihin?

  - Meillä hevoset ovat laitumella ihan koko kesän tallimme ympärillä olevilla pelloilla.


15. Kuka on teidän tallin taitavin ratsastaja jos siis sinua ei lasketa? Ja kuka on teijän poneista taitavin?

 - Varmaankin tytöistä Marinka, joka on myös tavoitteellisin ja hänellä on hyvät mahdollisuudet menestyä. Myös Jokisen Sara on toinen taitava ratsastaja, jolla halua kehittyä. Ressu on hepoista tietysti osaavin , mutta shettiksistä Rommi... ja Nalle :)










perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kevättä ilmassa?

Ensinnäkin: Jos teillä on kysymyksiä vielä niin laittakaa niitä tähän alle kommenttina, vastailen lukijoiden lähettämiin kysymyksiin seuraavassa postauksessa!! :)

Kokeiltiin tiistaina uutta satulaa Vennille niin, että Sara ratsasti sillä ja minä sain katsoa itse miltä se näyttää liikkeessä. Joku siinä mättää ihan vähän ja kun siinä mättää pienikin juttu, niin se ei ole hyvä. Satula lähtee siis palautukseen, pitäisi löytää uusi mahdollisimman pian. Vennin vanha satula on jo ihan epäsopiva, kun heppa on saanut niin hirveästi massaa ja lihaksia. Vieläkun saisi jostain rahaa niin se olisi helposti hoidettu juttu!! Heti tuon satulansovituksen jälkeen Ukkosen Satu saapui tallillemme. Hän hoitaa meidän heppoja KST- hoitomuodolla (kraniosakraaliterapia) säännöllisen epäsäännöllisesti. En tuhlaa enää penniäkään turhanpäiväsiin hierojiin tai kiropraktikoihin, kun vastaus ongelmiin löytyy aina Satun taikasormista. Ressulla siis ei ollut mitään ongelmia missään, mutta halusin Satun vilkaisevan Ressun läpi. Selästä löytyi jumeja sekä lihaksista että ihan nikamistakin. Myös olkanivelen lähettyvillä oli joku jumi, kun se ihan raksahti Satun hoitaessa sitä aluetta. Satu aukoi jumit ja uusimme hoidon 3-6 viikon päästä, kunnes kaikki on aivan kunnossa. Tämän tiedän, sillä oireilevistakin ongelmista on selvitty Satun ansiosta jo monta kertaa.

Keskiviikkona oli kaksi lastentuntia peräkkäin. Venni meni ensimmäistä kertaa kaksi tuntia peräkkäin eikä väsymisestä ollut merkkiäkään. Tuntien jälkeen pyöräytin Ressua vähän liinassa, koska se oli niin mahdottoman energinen vapaapäivien jälkeen. Tänään se vihdoinkin sai kengän paikoilleen, kun sillä oli kengitys. Ensimmäiset kesäkengät on vihdoinkin alla. Irtokengän kavio oli lohjennut sisäsyrjältä ja nyt vähän arveluttaa pysyykö kenkä jalassa. Toivotaan parasta! Lähdin heti kengityksen jälkeen maastoon, joka alkoi melko hyvin ja rauhallisesti, mutta moottoripyörän pärinä oli hyvä syy alkaa pelleilemään ja pelottelemaan kuskia. Pompimme ja pyörimme taas loppumatkasta, säpsyimme ja loikimme vaaroja pakoon. Huhheijaa, ei ole kivaa tuollaisella ratsastaa maastossa, mutta vaihtoehtoja ei paljoa ole.




Maaston jälkeen pidin yhden tunnin, joka sujui tähän malliin:










Loppuraveissa Vennin ratsastaja tippui, en itse nähnyt mitä siinä tapahtui, mutta jonkun sivuloikan se teki ja tyttö tuppui kontilleen maahan. Venni oli muutenkin "ärsyttän tahmea" tunnilla, joten päätin mennä sillä tunnin jälkeen vielä. Se oli ihan huippu, nosti laukat käynnistä molempiin suuntiin ja laukattiin monta kierrosta ja teimme pääty-ympyröitä ja laukkavolttejakin jo. Nyt laukka säilyy niin kauan kuin pyytää eikä tarvitse enää toivoa, että Venni ylläpitäisi sen.

Menen nyt perjantaista maanantaihin asumaan Halkoloille, kun tyttöjen vanhemmat lähtevät ulkomaille. Päivittelen blogiin sitten ensiviikon alussa viikonlopun kuulumisia mm. ratsastustunneista sekä hevosmessuista, jotka ovat samalla tallimme kevätretki. Menemme lauantai-päiväksi messuille koko talliporukan voimin linja-autolla.

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Suskun tallin viikko kuvina

Nyt on ollut niin kiirettä, että olen yrittänyt räpsiä kuvia kaikesta, mistä olen muistanut ja ehtinyt. Tässä nyt kuvien avulla kerron meidän kuluneesta viikosta! Osa kuvista otettu taas kännykällä, joten laatu on mitä on :)




Tiistaina olimme Ressun kanssa Heiskasen koulutunnilla Tavelassa. Kuvassa olemme juuri matkalla maneesille. Tunti oli todella tehokas, koska meitä oli siinä vain kaksi. Tunnille mennessäni vielä epäilin, että Ressulla on joku jumissa jostakin tms, kun tuntui vasempaan kierrokseen hieman oudolta ja kerroinkin huoleni heti tunnin alussa Hannalle. Tämä oli onneksi vain omia harhakuvitelmia, sillä Hannan kommentti tunnin jälkeen oli, että meillä sujui paremmin kuin koskaan. Hanna myös sanoi, että "älä ota mitään tavoitteita tälle kaudelle, kiertele kisoja oman mieles mukaan. Ensikaudella katsotaan sitten jotain heA:n ratoja". Eli ilmeisesti suunta on oikea, kun valmentaja näin sanoo.

Keskiviikkona kävin vähän maastossa köpöttelemässä. Se sujui melko hyvin, mutta kerran Ressu veti herneen nenään ja alkoi hyppimään pystyyn, kun komensin sitä raipalla. Siitä seurasikin lisää pomppuja ja holtitonta häslinkiä, jonka seurauksena peruutimme liikennemerkkiä päin aika mahtavasti. Pääasia, että merkki pysyi pystyssä ja Susku satulassa! Keskiviikkona oli myös lastentunti, joka sujui hyvin. Pojat ahertavat ahkeraan ja kiltisti lasten kanssa.



Torstaina meillä olikin sitten suuntana Heiskasen seuravalmennukset Ruusutarhalla. Menin sinne Ressulla ja Sara tuli Vennillä. Matka sujui taas mainiosti ja hepat käyttäytyivät kuljetuksessa oikein fiksusti. Nauroimme perillä poikien kokoerolle ja se oli pakko ikuistaa :D Aiheena tunnilla oli lisäykset, joita teimme ravissa ja laukassa. Ressu oli aivan mahdottoman villi, mutta se on vain hyvä, kun ei tarvitse sitä enää potkia eteenpäin. Saimme myös viimehetken vinkkejä lauantain kisoihin. Venni oli taas kerran aivan huippu, laukat nousi jo mahtavasti ja ennenkaikkea laukka säilyi kokonaisia ympyröitä!




Sählinkiä rankan tunnin jälkeen :D


Perjantaina oli tallilla ihan peruspäivä eli ei mitään valmennuksia tms. Pidin yhden lastentunnin ja tein tallihommat, sen jälkeen kello oli jo paljon ja olin niin rättiväsynyt, etten enää jaksanut ratsastaa Ressua. Seuraavana päivänä olisi kisat, mutta voivoi....

Lauantaina iski paniikki. Ei suinkaan sen takia, että hevosella oli ollut vapaapäivä kisoja edeltävänä päivänä... Olin menossa tallille pitämään tuntia, kun katsoin, että traikku on kadonnut pihasta aamun jälkeen. Menin aivan paniikkiin ja olin aivan varma, että se on varastettu. Yritin soittaa naapureille josko ovat nähneet sen liikkeitä, mutta kukaan ei vastannut puhelimeen. Juoksin naapuritalliin katsomaan näkyykö siellä ketään. Mielessä kävi, että naapurit ovat lainanneet sitä ja toivoin mielessäni, että asia olisi näin. Lopulta saimme naapurit kiinni ja luojan kiitos traikku oli niillä. Meillä oli tullut sählinki päivistä, kun ne aina välillä sitä vuokraavat, olin niin helpottunut! Tosin meni tiukoille kisoihin lähtö, kun naapurit palauttivat sen juuri ennen meidän suunniteltua lähtöä! No mutta kuitenkin ennen kisareissua pidin sen tunnin, joka sujui aivan mielettömän hyvin. Erehdyimme hyppäämään tyttöjen innostamana ja kyllä kannatti. Olin niin tyytyväinen jokaiseen ratsukkoon, että nautin joka hetkestä. Siinä oli nähtävissä kyseisten ponien ja tyttöjen kanssa nähty parinvuoden työ, ei voinut kuin nauttia. Jopa meidän Venni tuli jumppasarjaa ja selvitti sen monta kertaa ja ihan puhtaasti!

Tunnin jälkeen tein pikaisesti tallihommat ja pakkasin kamppeita kasaan.Traikkukin palasi reissultaan ja hain Ressun sisälle. Meillä oli kauhea kiire tuon traikku-hässäkän takia ja tein sykeröinnin maailmanennätyksen, aikaa kului 15 minuuttia, mutta sen näköiset olivatkin! Sitten äkkiä kanttura koppiin ja kohti Niihamaa. Perillä otimme heti Ressun ulos kopista ja laitoin sen kuntoon. Sitten vaihdoin pikasesti kisakamppeet niskaan ja hyppäsin selkään. Pikkumaneesin verkassa oli tilaa, joten pääsin sinne heti. Olimme sopineet Heiskasen kanssa, että hän avustaa verkassa. Se oli kyllä ihanaa, siinä tuli ihan kunnon valmennus kisaradan alle. Ja sen huomasi radalla! Ressu oli huippu, kuski oli vähän muissa maailmoissa ja tajusin radalle lähtiessäni, etten edes välttämättä osaa rataa, kun unohdin sen kerrata viimekesän koulukisojen jälkeen, jossa tuon ohjelman menin viimeksi. Hups... pikkujuttuja :) Niin siis emme tosiaankaan olleet harjoitelleet koko rataa ainuttakaan kertaa. Siihen nähden meni ihan huippuhyvin ja laukatkin säilyi hienosti. Prosentteja tuli 57.778% ja sillä pääsi sijalle 10 / 23. Arvosteu oli tiukkaa, kuten näissä aluetason kisoissa tietysti. Sijoittuneisiin ei ollut montaa prosenttia eroa :)




Sunnuntaina juoksutin Ressun noiden edellispäivän kisojen takia. Se oli tosi huippu ja laukka sujui normaalia paremmin myös liinassa Toki se aluksi sekoili ja oli ihan kaheli, mutta ainakin kovin notkea noinkin isoksi hevoseksi. Komeita isoja pukkeja ja mahtavia balleriinahyppyjä. Juoksutin myös Vennin, joka ampasi laukaan heti, kun sain liinan kiinni. Siinä se viipotti tyytyväisenä hienoa laukkaa. Olin ihan häkeltynyt! Lopulta se rauhoittui ja pääsimme opettelemaan liinakäyttäytymistä: seis - käyntiin - seis jne. Lopuksi tein kentälle esteen ja Venni hyppeli sitä siinä itsekseen, sillä on niin mahtava hyppytyyli ja se on tosi tarkka jaloistaan. Se ei kolauttele tai tiputtele turhaan ja katsoo hienosti etäisyyksiä. Ja mikä tärkeintä, se näytti nauttivan hyppäämisestä!





Tänään sain matkahuollosta tuon tilaamani satulan. Ajatuksena oli, että se olisi Vennin satula, jota käyttäisin Ressulla ainakin nyt alkuun hypätessä ja maastoillessa. Satula on samanmerkkinen kuin Rommin satula ja tiesin etukäteen, että se istuu aika hyvin molemmille hevosille, kun niiden selät on lähestulkoon samanlaiset. Tosin sitä ei uskoisi ainakaan kuvien perusteella! Satula oli molemmille hyvä, ajattelin kyllä vielä varmistaa joltain asiantuntijalta, että satula on todella sopiva. Ressun kanssa satula oli aika lähellä säkää, mutta tilaa oli silti ettei se kiinni ottanut.

Meillä piti olla huomenna taas Hannan koulutunti, mutta Ressu oli onnistunut polkemaan toisen etukenkänsä irti tarhassa. Tunti menee siis sivusuun, kengittäjä tulee vasta torstaina. Huomenna Ressulle tulee kraniosakraaliterapeutti vähän hoitamaan sitä, vaikkei siinä mitään vikaa olekkaan.Tarviihan se kulkupeli välillä vähän huoltoa :)




Nyt ajattelin, että seuraavan postauksen voisin tehdä loppuviikosta, jossa olisi vastauksia lukijoiden kysymyksiin. Eli tiedossa "kysymyspostaus", kun monella tuntuu olevan paljon kysymyksiä. Pyrin vastaamaan jokaiseen asialliseen kysymykseen, joka koskee minua, tallia, heppojani yms. Kysymyksiä tämän postauksen alle kommenttina!


tiistai 10. huhtikuuta 2012

Kenttäkilpailut

Nyt on kisaviikonloppu ja juhlapyhät ohi. Olimme lauantaina siis kisaamassa Nallen ja Rommin kanssa koulu- ja rataesteosuudessa. Sunnuntaina vuorossa olivat maastoesteet.

Meillä oli hieman hankaluuksia lauantaina, kun Marinka kisasi molemmilla poneilla eikä verkka-aikaa ollut riittävästi (oli molemmilla poneilla samassa verkkaryhmässä). Ennen kouluosuutta Marinka verkkasi molemmat ponit pikasesti ulkokentällä. Joku meistä talutti aina "tyhjää" ponia, että Marinka pääsi lennossa vaihtamaan ponia seuraavaan. Verkka-aikaa oli maneesissa 15 minuuttia, Marinka joutui ratsastamaan pikaisesti molemmat ponit siinä ajassa, mitä muilla oli käytettävänä kokonaisuudessaan. Aikamoista sähellystä se oli!





Kouluratana oli kenttäkilpailujen Harrasteluokan kouluohjelma HeC. Marinka starttasi luokan ensimmäisenä Rommilla ja he tekivät tuttuun tapaan erittäin tasaisen hyvän suorituksen. Nallen kanssa sujui alku tosi hyvin, mutta toisessa laukannostossa tapahtui joku ihmeellinen sähellys ja Nalle nosti väärän laukan, jota Marinka ei ehtinyt korjaamaan enää. Prosentteja tuli Rommin kanssa muistaakseni 64% ja Nallen kanssa 60%.


(c) Marissa Viljanen


(c) Marissa Viljanen


Seuraavana oli vuorossa rataesteet. Nyt tuo huono verkka-aika kostautui. Marinka ei pystynyt millään ratsastamaan kahta ponia samaan aikaan, kun esteverryttelyssä oli reilu 5 minuuttia aikaa verkata oikeaan kierrokseen ja sitten sama aika vasempaan. Paha vaihtaa ponia niin, että saisi yhden hypyn otettua molemmilla kumpaankin kierrokseen. Onneksi meillä oli Marinkan pikkusisko Jenniina mukana, juoksimme hakemaan sille kypärän ja heitimme Jenskun Nallen selkään. Näky oli mahtava, kun Jenniinalla oli kymmenen kokoa liian iso kypärä päässä, crocsin leveät saappaat jalassa (jotka eivät edes mahtuneet kunnolla jalustimiin), college-housut ja tietysti villatumput mahdollistivat täydellisen ohjasotteen =D Ainiin, ja Jenniina on kisannut vasta ristikkoa ja verkassa esteet olivat sen 50cm. Ou-nou! Mutta hengissä selvittiin verkasta ja Jensku sai pari hyppyä otettua.

Radan esteet olivat tosiaan sen 50cm, että mitään ongelmaa ei korkeuden kanssa ollut kummallakaan ponilla. Toi oli tuollainen pikkuluokka, mitä yleensä ei tule edes hypättyä kuin verryttelyluokkana. Rommin kanssa tuli puhdas rata, eipä tuollaisten esteiden kanssa pidäkään tulla ongelmia. Ei olisi pitänyt Nallellekaan, mutta se pääsi yllättämään kuskin kieltäytymällä heti toiselle esteelle. Taisi olla Nallekin vähän hämillään, kun kuski vaihtui yllättäen. Nalle ei oikeasti edes osaa kieltäytyä, en tajua mikä sille tuli. No se johti tällaiseen lopputulokseen:


(c) Marissa Viljanen


Onneksi kyseessä olivat harjoituskisat ja Marinka sai hypätä selkään ja jatkaa. Nalle teki saman tempun ja Marinka tippui taas. Lopulta poni meni hienosti yli ja jatkoi radan vauhdikkaasti loppuun asti. Eli tästä rataesteosuudesta tuli hylky Nallen kanssa, mutta Rommi oli vielä kärkikamppailuissa mukana, sillä se jothti koulun ja esteiden jälkeen koko luokkaa!

Sunnuntaina oli sitten vähän jännittävät paikat. Panostimme Rommin rataan, sillä sen kanssa oli vielä mahdollisuudet sijoitukseen (mikä nyt oikeasti meillä oli sivuseikka). Jotkut esteet olivat paljon isompia kuin "max 50cm". Nyt kisajärjestäjät olivat laittaneet Marinkan eri verkkaryhmiin poneilla, joten verkka-aikaa oli hyvin. Esittelen tässä esteet:

(Kuvanut Marissa Viljanen)


1. este oli "LAHTI" tienviitta, joka näkyy muuten tuon edellisen kuvan taustalla. Se oli melko pelottava, kun se oli tuollain kallellaan ja sijaitsi lävistäjällä. Johteena oli molemmin puolin pyöröpaalit. Molemmat ponit menivät tästä puhtaasti yli.


2. este oli hyvin samantyyppinen. Johteet eivät olleet niin selvät, mutta esteelle sai suoran lähestymisen. Rommi meni yli puhtaasti, mutta Nalle kielsi kerran. Toisella yrittämällä mentiin yli näin hienosti.


3. este oli tuollainen rengas, jonka läpi piti hypätä. Yleensä tuo este on tulessa, kuten näette tuossa on noi sytytyspäät kaasupullolle. Eli siihen tulee ihan oikeat liekit, tälläkertaa se oltiin vaan ympäröity koristehavuilla. Molemmat ponit menivät tästä hienosti läpi ilman virhepisteitä!



4. este oli tuo iso tukki, mikä näkyy hieman tuossa ylemmän kuvan taustalla. Se oli korkeudeltaan joku 60cm ja hyppyyn tarvittiin pituutta. Johteina pyöröpaalit. Molemmat ponit menivät hienosti yli!



5. este oli turvepaalit. Tämä oli myös verkkaesteenä, joten se ei tuottanut mitään ongelmia kummallekaan ponille.


6. este oli todella vaikea ja siihen tökkäsivät molemmat. Tosin tämä oli ihan oletettavaa. Este oli punainen, vain noin metrin leveä puulaatikko. Eli todella kapea este, jossa johteina molemmin puolin ohuet luudanvarret. Korkeutta oli esteen kapeuteen nähden paljon eli joku 60cm, hypyn piti olla myös pitkä, sillä este oli laatikkomallinen. Olin todella hämilläni, että meidän ponit menivät siitä yli ja molemmat heti toisella kerralla!!!


7. este oli tällainen valkoinen lautaeste. Aika simppeli, mutta shettikseltä vaatii jo tällainenkin vähän enemmän ponnua hyppyyn. Luulimme Rommin edes vähän kyttäävän tätä, sillä valkoiset lankkuesteet ovat olleet sen ongelmana. Tältä esteeltä ei kuitenkaan tullut kummallekaan virheitä!


8. este oli lumesta tehty pieni valli. Todella pieni ja simppeli este, jolla Nalle kuitenkin meinasi mennä nenälleen, kun tottunut, että lumessahan sitä aina kotonakin mennään. Lumen seassa oli kuitenkin kaksi valkoista puomia, johon Nallen pikkukaviot sitten kolisivat oikein kunnolla.


9. tukkieste oli heti tuon lumiesteen jälkeen. Periaatteessa tämä oli sarja, sillä hevosilla näiden esteiden väliin tuli yksi laukka-askel. Meidän ponit ottivat kaksi askelta. Johteina heijastinliivi-hemmot ja työmaamerkkejä. Nämä eivät eidän poikia säikyttäneet ja yli mentiin hienosti!



10. este oli viimeinen, siitäkään ei ole kuvaa. Näkyy kyllä varmasti jossakin kuvassa. Eli tämä oli helppo "risueste", jonka molemmat ponit hyppäsivät hienosti.




 
Tältä viimeseltä osuudelta siis Rommi keräsi yhden kiellon ja Nalle kaksi kieltoa. Rommi menetti johtopaikkansa ja samoin koko sijoituksen tuolla kiellolla, mutta en olisi uskonut, että kumpikaan pojista pääsee tätä osuutta maaliin ilman hylkyä. Nyt pääsi ponit, ja ennenkaikkea mahtava Marinka, yllättämään minut!

Tässä vielä kuvia eiliseltä (maanantailta):


Venni ja Sara


Rommi ja minun kummityttöni


Pinni tiineysvuorokausilla 309 :)




perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pääsiäisviikon kuulumisia ja toivottu TALLIESITTELY (videona)

Nyt sain aikaseksi tehdä sen tallin esittelyn. En jaksanut alkaa erikseen ottamaan joka nurkasta kuvaa ja pääsinkin helpommalla tekemällä tällaisen "videopostauksen" vai miksikä tätä uutta villitystä nyt kutsutaankin. Tässä nyt lähestulkoon joka nurkka esiteltynä. Laittakaa kommenttia, että mitä piditte esittelystä ja tallista :)




Sitten muihin juttuihin. Keskiviikkona Nalle, Rommi ja Venni toimivat tunnilla hienosti. Meillä piti olla ihan tavallinen tunti, mutta lapset halusivat mennä ilman satulaa. Innostuimme ottamaan muutamia leikkejä, jotka sujuivat niin hienosti, että aika hujahti nopeasti ja tunti loppuikin. Kaverini Satu tuli kesken tunnin mukaan leikkeihin Teppo-ponilla. Leikeistä ja kilpailuista tuli paljon jännittävämpiä, kun osallistujia oli enemmän. Tässä muutama kuva tunnista (kännykkälaatu)!












Tuolloin keskiviikkona ratsastin Ressun tuossa omalla kentällämme ennen lastentuntia. Se oli ihan huippu oikeaan kierrokseen, mutta vasemmassa kierroksessa se ei tapinunut kunnolla. Se tuntui olevan jumissa jostain ja sen takia juoksutinkin sen torstaina. Siinä huomasin ihan saman, katsellaan jospa sille vaikka hierojaa tilaisi :)

Torstain lastentunnilla mentiin taas ilman satulaa, kun nämäkin tytöt halusivat. No mikäs siinä! Tunti meni hyvin ja hauskaa ainakin oli. Nalle keksi taas aloittaa "pää alas"-pelleilyn laukassa. Tällöin pikkutytöt luisuvat liukumäkeä sen kaulaa pitkin alas. Nalle tiputti ratsastajansa näin 6 kertaa tunnin aikana. Paras niistä oli, kun Nalle veti laukasta pään alas niin, että pikkutyttö valui kaulalle. Nalle käveli portille ja tyttö yritti samalla kiivetä kaulalta takaisin selkään, mutta Nallepas hyppäsi paikaltaan portin yli. Siitä tyttö lensi hienosti ilmaan, mutta laskeutui selkään. Nalle laukkasi tallinovelle pikkutyttö selässään, pysähtyi oville ja löi pään alas. Ratsastaja lensi pää edellä tallin ovista sisään betonilattialle ja Nalle tepasteli ylpeänä heinäkasalle. Alan sittenkin uskoa siihen, ettei Polle ole se kaikista monin poni! :D ♥ Romminkin ratsastaja muksahti kerran alas, eikä Vennilläkään kaukana ollut, kun se pelästyi kotiin laukkaavaa Pinni-mammaa, joka karkasi hoitajaltaan talutuslenkillä. Aikamoista meininkiä taas. Tässä yksi tyylinäyte Nallelta, melkein kaikki näistä tuli videolle, mutta en jaksa kaikkia tänne ladata:




Tuon tunnin jälkeen menin vielä ratsastamaan Vennillä, kun se oli valmiina siinä tunnilla oltuaan (en ole laiska :D). Nyt sen kunto alkaa olemaan sellainen, että minun kannattaa sinne alkaa välillä kiipeämään. En ole sillä ratsastanut nyt moneen kuukauteen, kun se on vasta kerännyt kuntoa lasten kanssa. Opettelimme väistöjä ja laukannostoja, jotka sujuivat jo tosi kivasti. Lopuksi laukkasin vielä tiellä, otin myös loppuravit ja -käynnit maastossa. Se on huippuponi!




Tänään pitkäperjantaina pidin kaksi lastentuntia peräkkäin. Ensimmäisellä tunnilla oli taas meidän oma poikakolmikko Nalle, Rommi ja Venni. Menimme ihan perusjuttuja, mm. temponvaihteluita. Olin tyytyväinen Venniin, joka meni Saralla hyvin. Sara kehui, että Venni kuunteli pohkeita hyvin mun eilisen ratsastuksen jäljiltä. Ainakin selvisi se, että kai mun täytyy sinne selkään aina välillä ehtiä käymään. Nyt osasin neuvoa myös laukannostoissa hyvin, kun olin itse niitä Vennille opettanut. Laukat nousivat tänään jopa käynnistä!! Jälkimmäisellä tunnilla oli isompia tyttöjä Nallella, Rommilla ja Piippiksellä. Me hyppäsimme pieniä esteitä, koska nyt viikonloppuna on ne kenttäkisat ja Marinka halusi saada vähän tuntumaa esteisiin. Menimme puomitehtäviä ja pieniä ratapätkiä. Ponit olivat mahtavia!

Huomenna tosiaan edessä kenttäkisojen ensimmäinen osuus eli kouluratsastus ja rataesteet. Sunnuntaina vuorossa maastoesteet. Jihuu! Marinka osallistuu sinne siis sekä Nallella että Rommilla. Niistä sitten myöhemmin lisää!