Sivut

torstai 28. kesäkuuta 2012

Kaikenlaista touhua



Maanantaina iltapäivästä lähdimme Saran kanssa kohti Huutijärveä ja heppojen laidunta. Menimme etsimään pellolta kaikkea sinne kadonnutta eli kolmea irtokenkää, yhtä riimua ja kärpäshapsuja. Kävelimme puolituntia isoa hehtaarin laidunta ympäri ja löysimme vain riimun ja yhden kengän, todella turhauttavaa! Kengittäjä tuli sen jälkeen laittamaan Ressulle ja Vennille irronneet kengät takaisin, taas piti ostaa uudet kun vanhoja ei löytynyt. Kengityksen jälkeen lähdimme ratsastamaan, köpöttelimme maanteitä pitkin, otimme ihan vähän ravia ja laukkaa, kävelimme suurimmaksi osaksi. Ratsastimme yhteensä noin 45minuuttia ja veimme hepat takaisin laitumelle.


Kotona tein jutun, jota en olisi ihan heti itsestäni uskonut: Löin Nallelle irronneen kengän takaisin, koska sen kengittäjä ei vastaa viesteihini ja irtokenkä on ollut jo vaikka kuinka kauan. Olin juuri tilannut tarvittavat kengitysvälineet netistä eli piti vain uskaltaa tarttua toimeen. Homma sujui melko sujuvasti, mutta tietty kaikki oli vielä vähän vaikeeta ja shettiksen kavio on ihan mielettömän pieni. Istuin lattialla ja askartelin kenkää kavioon, naputus vain kuului ja ihan muutamam "oho" ja "hups" kommentti :D Hyvin on kenkä pysynyt tähän päivään asti! Lähdin heti tuon suorituksen jälkeen köpöttelemään Nallella kärryillä, kun sillä ei oltu tehty loman jälkeen vielä mitään ja vuokraaja tulisi seuraavana päivänä. Menimme suht rauhallisen lenkin, ihan vähän ravasimme ja laukkasimmekin. Lenkin jälkeen Nalle pääsi Prinssin leikkikaveriksi. Siinä suurin "ongelma" oli itse Prinssi, kun se kiljui ja heilutti etustaan uudelle kaverille. Tietysti ihan leikillä. Nalle oli kuin vanha konkari lapsenvahti, komensi tarvittaessa, mutta ymmärsi vauvan kujeet. Nyt taisi Nallekin tajuta, ettei hän ole enää tallimme kuopus, onhan hän jo sentään 6-vuotias!!











Tiistaina lähdimme sinne Heiskasen kouluvalmennukseen. Ressu ja Venni olivat tässävaiheessa vielä siellä laitumella toisellapuolen Kangasalaa. Haimme ne traikulla sieltä ja jatkoimme siitä Pohtikselle suoraan, josta ajoi sinne vain noin 5 minuuttia. Otimme hepat traikusta ja laitoimme kuntoon. Valmennuksen aiheena oli hevosen herkistäminen ja omasta mielestäni tunti oli todella tehokas ja opettava. Teimme siirtymisiä aika suuressa mittakaavassa, laukasta seis ym. Tässä Sarasta ja Vennistä muutama kuva, Elina otti mustakin, mutta en oo saanu niitä kuvia niin en voi lisätä.











Lopuksi käytiin uimassa heppojen kanssa viereisellä Mobilian rannalla. Kumpikaan ei meinannut mennä veteen, Molemmat meni veteen lopulta taluttamalla, Ressu ei enää uudestaan, mutta Vennillä pääsimme uusiksi vielä pari kertaa. Itse menin sen kanssa pienen uimelnkinkin ja olin todella lähellä tippua, kun Venni oli lähdössä uimaan ulapallepäin, ei selvästikään ole ennemmin uinut. Jouduin väkisin vetämään ohjasta et sain sen kääntymään takaisin kohti rantaa, roikuin viimesillä voimillani sen punkkaritukassa ja selvisimme rannalle erittäin märkinä :)










Tilasin Hööksin alennusmyynnistä halvalla kaikkea suloista. Kokoja oli melkein kaikesta vain ponille eli Nalle sai paljon kaikkea söpöä ja pinkkiä :)

Ressu sai ihan tavallisen tummansinisen kouluhuovan, siitä ei ole kuvaa.






Pinkki huopa + korvahuput


Tänään ostin vielä yhden jutun mitä olen haaveillut kauan.... Ravikärryt! Siis kilpakärryt. Lapsena minulla oli sellaiset ja niillä oli kiva ajella. Nyt löysin tosi halvat ja hyvät ja kävin ne hakemassa Sastamalasta puolentoista tunnin ajomatkan päästä. Mutta kyllä kannatti! Huomenna menen ostamaan maalia ja maalaan ne, milläs muulla värillä kuin pinkillä ;) Ideana oli siis se, että pääsen opettamaan Venniä ajolle, mutta voin näillä kärryillä mennä myös Nallella rankempia lenkkejä, jolloin painoa on vähemmän kuin koppakärryjen kanssa. Kävin heti koeajamassa kärryt Nallella, sille vähän isot mutta muuten ihanat. Nyt pitäisi läytää jostain nopeesti Vennille ajovaljaat niin päästään tositoimiin! Olisko kellään myynnissä halpoja? Huonompikuntosetkin käy, kun tulevat ihan satunnaiseen huviajeluun...

Tässä muita kuvia:


Päästän Matti-kissan aina välillä TaoTaon kesähäkkiin, kun se käy aina verkon takana kaveriaan moikkaamassa. Ensin Matti nuolee pupua korvista ja sitten ne hyppäävät yhdessä kopin katolle leikkimään hippaa :)

Kävin ratsastamassa entisellä piensuokillani Pojulla tuossa yksi päivä!


Venni-muru :)



Prinssi leikkii mamman riimulla


Prinssin luonne on pikkuhiljaa tullut selvemmin ja selvemmin esille. Jos nyt voisin muutamalla sanalla sitä kuvailla niin ne olisivat ehdottomasti: mahdoton, rasavilli, ylienerginen yms. Puuh... toivoton poni, mutta toisaalta rohkea ja utelias luonne on kyllä ihan hyvä asia! Se kaipaa leikkiseuraa, jota meillä ei ole sille tarjota. Laitoin tosiaan Nallen sen kanssa hetkeksi samalle laitumelle ja ajattelin aina välillä laittaa uusiksi. Tosin ei Nalle leiki sen kanssa yhtään sen enempää kuin Pinnikään. Varsa riepoo kaikki tavarat sikinsokin, juoksee laitumella erinäiset tavarat suussaan, vetää emää perässään riimunnarussa ja puree kaikkea liikkuvaa. Se on myös alkanut tekemään sitä, että laukkaa takaapäin minua kohti ja hyppää selkääni. Nyt olen ottanut sen kanssa entistä tiukemman linjan joka ikisessä asiassa, vaikka kurihan sillä on ollut pienestä pitäen. Se on isompana muuten aivan mahdoton. Siispä pistin heti toimeksi - Sain sille koko talveksi paikan läheiseltä tallilta, jossa sattuu olemaan myös tämän kesäinen shettisorivarsa. Prinssi muuttaa siis sinne noin 30km:n päähän pihattoon kasvamaan ja sieltä suuntaa kesäksi mahdollisesti orilaitumelle kasvamaan ja temuamaan vielä lisää. Sen kesän jälkeen se saa palata kotiin ja alamme ohjasajamaan yms kouluttamaan enemmän. Olen sitä mieltä, että Prinssistä tulisi meidän tallillamme vähintääkin luonnevikainen kaveri. Ei sitä voisi seisottaa pienessä tarhassa ilman kunnollista leikkikaveria ja lapsia juoksisi kokoajan ympärillä. Siitä kasvaa varmasti järkevämpi poni, kun saa elää ensimmäisen varsavuotensa laumassa maalaistallilla.



maanantai 25. kesäkuuta 2012

Ponien loma ohi!

Tallimme toinen heppaleiri oli  viikko sitten perjantaista sunnuntaihin. Siellä ohjelmassa oli mm. yömaastoa, ponirallia, esteitä, vesi-ilmapallosotaa, poniagilityä, vikellystä ja uintia. Leiritunnelmiin pääset parhaiten yhden leiriläisen tekemän videon myötä:






Sunnuntaina, kun leiriläiset olivat lähteneet kotiin, lähdin viemään heppoja Huutijärvelle tuttavilleni laidunlomalle. Paikka on keskustan toisella puolella, matkaa joku 7km meiltä. Vein ensin Nallen ja Rommin, sen jälkeen palasin kotitallille ja lastasin Ressun ja Vennin koppiin ja suuntasin uudelleen kohti Huutijärveä. Hepat vetivät kauheeta rodeoo laitumella, kun viereisen laitumen hepat juoksivat kauheasti. Onneksi ne rauhoittuivat vähitellen, sillä pelto oli todella liukas, kun vettä satoi melko ripsakkaan tahtiin.




Seuraavana aamuna eläinlääkäri tuli rokottamaan Rommin, Ressun ja Vennin. Pyydystelin heppoja valmiiksi lääkärille ja rapsuttelin ruunanrupsukoita. Minulla oli ihan kamalan tuskainen olo kotona, kun joutui elämään siinä tiedossa, ettei hepat ole tuossa kotipihassa. Ensimmäiset päivät olivatkin ihan kamalia. Vasta nyt loppuviikosta totuin ajatukseen olla hevoseton. Toki minullahan oli täällä kotona Pinni ja varsa kokoajan, ja niitä tulikin jostain syystä halittua ja harjailtua aika paljon! Iidan Pirpana-heppakin järjesti omanlaisensa shown tuossa yksi päivä. Iida soitti, että hevonen on outo ja pääsisinkö katsomaan sitä tallille. Menin sitten ja hevonen "teki tukehtumiskuolemaa". Välillä yskähdyksen seurauksena sieraimista ja suusta vyöryi limaista räkää litra kerrallaan. Tajusin heti, että kyseessä on ruokatorven tukos, koska naapurin heppa sai sen diagnoosin viimesyksynä, kun oli täysin samat oireet. Tällöinkin minut oltiin soitettu "hätiin", tuolloin oli minullakin sormi suussa. Soitin sitten päivystävälle eläinlääkärille, joka sattui olemaan meidän oma kunnaneläinlääkäri. Hevonen yski ja oli tosi huonona, mutta tiesin ettei asia ole vakava ja pystyin asiasta läppää heittämään huolestuneelle Iidalle, joka oli aivan varma, että hevonen kuolee ihan juuri. Okei, kyllä se siltä välillä näyttikin :D Lääkäri ajoi paikalle vartissa ja sanoi kanssa tapauksen nähtyään, että selvä tukos. Sitten vain letkutusta, tukos oli melko tiukassa. Loppu hyvin - kaikki hyvin; Pirjo on taas oma iloinen itsensä!


Sitten tulikin jo juhannus, olin Halkoloiden kanssa koko juhannuksen eli kunnon lomaa hevosista!! Tänään hain Nallen ja Rommin kotiin, ne on niin lihavia, että heikompia hirvittää. Nyt ne on köyhemmällä laitumella ja pääsevät kuntokuurille, kunhan ensin tottuvat taas liikuntaan pikkuhiljaa. Ressu ja Venni tulevat kotiin tiistaina valmennuksen jälkeen, joka pidetään Pohtiksella (ihan laidunpaikan lähellä). Käydään huomenna ratsastamassa ne siellä, ettei heti loman jälkeen suoriltaan mennä valmennukseen.


Ponien lomaviikon aikana saimme vihdoinkin juoma-automaattien asennuksen loppuun. Ai vitsit, kun ne on nyt hienot ja näppärät! Karsinatkin on yhtä lukuunottamatta tyhjät. Kanatkin muuttivat pesarista uuteen kanalaansa meidän talon viereiseen liiteriin. Ihanaa saada ne pois pölyämästä ja paskomasta. Tilaakin tuli taas lisää, kun niiden häkki purettiin pois. Odotan, että saamme viimeisenkin karsinan tyhjennettyä, sen jälkeen vedän painepesurilla koko tallin läpi. Meillä muuttuu kuivike turpeesta olkipellettiin. Melkein jo odotan syksyä, että saan hepat talliin. No okei, ehkä yritän nyt ensin nauttia tästä kesästä, kun kaikki on helpompaa hevosten laiduntamisen aikaan.


Ja Ypäjältäkin kuului: En päässyt opiskelemaan, mikä nyt ei ollut suuri yllätys. Ens vuonna uusiks pidemmällä treeniajalla :)


keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Nyt kaikki äänestämään meidän Prinssivauva voittoon!

Hööksin kuvakilpailu on käynnissä ja saatiin idea lähettää Saran ottama kuva kyseiseen kilpailuun. Ääniä on tullut jo ilman mainostusta aika mukavasti, joten kokeillaan ottaa loppukiri. Käykääs kaikki antaan äänenne kyseiselle kuvalle:

Äänestysosoite: https://www.facebook.com/hookssuomi?sk=app_308055135952542&app_data=3131%3A%3A5b51ce4809aaf4cca8a0b84b027548b4ba4ebf3f



tiistai 12. kesäkuuta 2012

Kisoja, valmennuksia ja leirejä

Kesäloma alkoi sateisissa merkeissä vajaa pari viikkoa sitten. Tallillamme oli tuolloin kevään viimeisiä normaaleja ratsastuksia, kun kesällä meidän arki muokkautuu kilpailukalenterin ympärille. Ensimmäinen lomaviikko alkoi kevyesti treenaillen, Nallella on käynyt tallimme isommat tytöt ratsastamassa itsekseen ja Sara on mennyt Vennillä lähes päivittäin. Halkolat ovat hoitaneet Rommi-poninsa ratsastukset. Me olemme Kehvelin kanssa käyneet maastoilemassa harjussa, kun siellä Ressu ei ole jännittynyt ja ratsastuksesta voi jopa nauttia.

Viikonloppuna olimme treenaamassa Pohtiksella esteitä Vennin ja Rommin kanssa. Pohja oli todella liukas, mutta selvisimme hengissä ja saimme tytöille ja poneille hyviä hyppyjä.



Hups :D


Iltapäivällä tulikin kummityttö perheineen kyläileen ja kaikki lapset ratsastelivat Nallella. Ostin Aleksandrale omat ratsastussaappaat kirpparilta, kokoa 28 :) Ostimme sille myös oman pinkin harjapakin.




Rakensimme alkuviikosta uudet laitumet aivan tallin viereen. Hepat ovat nyt ihanan lähellä. Innostuin myös laittamaan tallin pihaa kuntoon, kun se oli jotenkin niin sekainen. Sain vihdoinkin naapurin tulemaan traktorilla ajamaan turvekasan pois talimme etupihalta, se oli siinä syksystä asti ja vei todella ison tilan pihasta. Aivan superhuippua, kun se ei ole enää siinä leväällään! Tyhjensimme tyttöjen kanssa myös karsinoita ja siistimme pihaa muuten, ostin myös tallille vähän kesäkukkia. Tässä vähän tunnelmia:













Meillä oli keskiviikkona 6.6 seurakisat Pohtiolammella. Lähdimme kisoihin seuraavanlaisella kokoonpanolla ja palasimme kotiin seuraavin tuloksin:



Venni ja Sara: 30-40cm = 8vp
Nalle ja Erika: 30-40cm & 50-60cm = 0vp & 4vp
Rommi ja Jenniina: 50-60cm = 0vp
Rommi ja Marinka: 70cm = hyl.
Ressu ja Susku: 70cm ja 80cm = 0vp & 0vp


Eli nyt ei ollut niin hyvä saldo näistä kisoista, tosin nyt kaikki pikkuratsastajat menivät isomman radan kuin aiemmin. Kaikkiin olen kuitenkin tyytyväinen, nyt vain lisää treeniä niin hyvä tulee.

Ressun kanssa mentiin tosiaan molemmat pikkuluokat puhtaasti. Kasikymppi oli paljon parempi, ainut ongelma on tuo laukkojen vaihtaminen, kun Ressu laskeutuu aina vasemmassa laukassa esteeltä. Se johtuu todennäköisesti jostain vanhasta vammasta tms. Yritämme selvitellä asiaa...









Kisojen jälkeen odottelimme tallilla uutta heppaa saapuvaksi. Pirpana-niminen tamma asuu meillä elokuuhun saakka.







Perjantaina meillä oli Heiskasen koulutunti, joka meni ihan hyvin. Menimme avotaivutuksia ja etuosakäännöksiä. Ne sujuivat tosi kivasti. Silti oli itsellä jotenkin huono fiilis tunnista tai ennenkaikkea omasta ratsastuksesta...

Lauantaina saapuivat leiriläiset. Oli siis kesän ensimmäisen viikonloppuleirin vuoro! Siellä riitti vauhtia ja naurua, valitettavasti sadepisaroilta emme voineet välttyä.













Tänään minulla oli estevalmennus Pohtiksella. Vettä satoi kaatamalla koko tunnin, mutta tunti meni muuten hyvin. Anna halusi nähdä meidän laukanvaihto-ongelmat ja sanoi, etten tee itse mitään väärin vaan vika on selvästi hevosessa. Sillä on lihasmuistissa joku vanha juttu, kun ei halua laskeutua esteeltä kuin vasemmassa laukassa. Hauskaa tässä on se, että tuo vasen laukka on se huonompi Ressulle... Plaah! Anna sanoi, ettei sen takia kannata himmata vauhtia, kyllä ne ehkä sieltä tulee joskus, kun tehdään hommia sen eteen. Tänään heti treenasimme sitä ja saimme Ressun laskeutumaan isolta okserilta niin, että edes etujalat olivat oikeassa laukassa :D Menimme siis 90cm:n rataa ja kaikki hypyt meni ihan nappiin! Seuraavat kisat on tiedossa heinäkuun alussa, täällä Kangasalla on aluekisat ja tarkoituksena olisi mennä eka alueluokka 90cm.