Sivut

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Hups, jääny taas päivittely vähemmälle!

Nyt on ollut aika jotenkin tiukassa ja on ollut paljon ohjelmaa. Päivittely on siis taas hieman unohtunut.

Tällä viikolla Rockylla on ratsastanut lähinnä nuo lapset, kun itsellä aika ei ole riittänyt. Maanantaina Iida meni sillä kevyesti, tiistaina ekaluokkalainen Tinja, keskiviikkona taisi olla vapaa ja torstaina kerkesin selkään itse. Menin kentällä puomeja ja kavaletteja. Perjantaina Rocksu hierottiin eli sillä oli vapaapäivä, samoin lauantaina. Nyt pitäisi lähteä tekemään sillä jotain, jos rankan päivän jälkeen vain jaksaisi! Voisi lähteä vaikka harjuun maastoilemaan...




Nyt on tallilla ollut aika paljon hulinaa, kun Pojulla on käynyt koeratsastajia. Olen nyt viimein päättänyt myydä sen... Se lähtee keskiviikkona uuteen kotiin. Pahimmalta taitaa tuntua irti päästäminen, mutta luulen, että asia unothuu kuitenkin melko pian, enhän ole aikoihin tehnyt Pojulla mitään. Tosin Poju oli aina se, joka ensimmäisenä hörisi suloisesti aamulla talliin mennessäni, muut hevoset vain hakkaavat seiniä vihaisina ruokaa vaatien. Jotenkin tuntuu, että Poju on aina ollut minun, vaikka tosiasiassa yhteinen taipaleemme alkoi vasta reilu kolme vuotta sitten. Toki siihen aikaan on mahtunut paljon kokemuksia: Ensimmäiset kisat, onnistumisia, suruja ja murheita, vihaa ja rakkautta, lämpimiä kesäpäiviä ja hyytäviä pakkasmaastoja, metsään eksymisiä ja sänkipellolla laukkaamisia. Kaikesta on selvitty, yhdessä. Nyt on kuitenkin aika päästä irti ja toivottaa Pojulle hyvää matkaa elämäänsä, toisen ihmisen ystävänä.

Talliin saadaan kuitenkin täytettä vielä samaisena päivänä, kun olen ostamassa shettistammaa Nallen ja Rommin kaveriksi tunneille. Lisäksi on tarkoituksena astuttaaa se kesäisin. "Pinnillä" on huippusuku ja se on varsonut jo useasti. Ratsastettu Pinnillä ei ole vielä kunnolla, mutta saammepa taas hieman tekemistä, kun Nalle on jo noinkin hyvällä mallilla osaamisensa kanssa. Tämä tosin on jo aikuinen, 8-vuotias. Se tarkoittaa sitä, että kehitys on ainakin ollut taattua ja voimme aloittaa ratsukoulutuksen heti kunnolla.

Lauantaina onkin minun ylioppilasjuhlat ja torstai/perjantai menee niitä järkkäillessä. Päivittelyyn saattaa siis taas tulla taukoa, mutta yritän saada uudesta ponista kuvia torstaihin mennessä. Ensiviikolla onkin sitten nämä meidän ponileirit, joten hommia ja suunnittelua riittää!


Ponijengi meidän takapihalla :)

maanantai 23. toukokuuta 2011

Kisaviikonloppu

Jihaa nyt on kisat TODELLA ONNISTUNEESTI ohi! Olen niin tyytyväinen, ettette uskokkaan. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, hevonen oli fiksu ja oma ratsastuskin alkaa ehkä jo sujumaan. Nyt huomasi sen, että kun itse keskittyi ratsastamiseen, niin tulokset nousivat huimasti.

Lauantaina oli siis koulukisat. Heräsin aamulla tekemään aamutallia puoli seitsemältä ja sen jälkeen aloin tekeen Rockyn harjaan verkkolettiä. Tallilta lähdimme puoli kahdeksalta eli olimme Pohtiolammella ennen kahdeksaa ja aloin verkkaamaan melkein heti. Luokka alkoi yhdeksältä ja lähdin viidentenä. Rocksu oli verkassa ihan mahtava, rauhallinen ja kuuntelevainen. Menimme samoja harjoituksia, kuin kotona olimme perjantai-iltana harjoitelleet. Lisäksi otimme pätkiä radasta ja hioimme viimehetken kuvioita. Radalla Rocky ei pelännyt mitään eikä varonut aitoja, kiitos Heiskasen valmennusten, jotka menimme kouluaitojen sisällä!! Rocky oli täysin ratsastettavissa, se kulki koko radan hyvässä, säädeltävissä olevassa muodossa ja meni rauhallisesti. Toki vielä löytyy tahditusongelmia ja etupainoisuutta, mutta ne ovat meidän kohdalla pieniä virheitä. Rocky oli aivan uskomaton, ihan superhieno! Lähtöjä oli 20 ja me olimme kahdensiatoista prosentein 57,777%! Eli parhaat prossat mitä on ikinä saatu. Huippua!






Sunnuntaina oli estehyppelöiden vuoro. Osallistuimme pienimpään luokkaan, joka oli siis 70cm. Takana meillä oli siis vain yksi 70cm, joka meni "vähän" huonosti. Rocky oli taas verkassa tosi hyvä ja rata oli melko helppo (pitkät tiet), mutta esimerkiksi kahden askeleen sarja vähän jännitti, koska emme ole ikinä menneet sellaista (paitsi kerran harjoituskisoissa ja keräsimme siitä silloin 8vp). Lisäksi esteiden sivuilla oli pelottavia johteita ja muovikukkasia, joita Rocksu vähän hämmästeli. Radalla Rocky yritti aina ennen estettä kokeilla pääsiskö livahtaan ohi, mutta kun huusin selässä innostavasti että "mennään mennään!!" niin sain hepankin rohkaistumaan ja pääsimme koko radan läpi ilman virhepisteitä. Lisäksi se oli siistin näköinen, meillä on tarkoituksena saada hyvä ja siisti rata, puhdas rata ei tässä vaiheessa ole vielä se tärkein juttu. Mutta mikäs siinä, jos rupee palaset loksahteleen kohdalleen. Lähtöjä oli meidän luokassa huimat 60 ja puhtaasta radasta sai ruusukkeen.






perjantai 13. toukokuuta 2011

Kouluvalmennus

Olimme eilen taas Heiskasen kouluvalmennuksessa. Menimme oikeiden kouluaitojen sisällä, jotta se ei tunnu hevosten mielestä niin ihmeelliseltä tulevissa kisoissa. Lisäksi pystyimme harjoittelemaan ratsastusta ja siirtymisiä tietyissä pisteissä.

Kotitallilla ukkosti ja satoi, kun lähdimme ajamaan kohti Pohtista. Valmennuksen aikana vettä ei satanut paljon, mutta kotimatkalla tuli ihan kuin saavista kaatamalla ja trailerin tyhjennys oli aika vetistä puuhaa :D

Itse valmennus sujui ihan hyvin, aluksi Rocky oli ihan luupää, mutta heti kun opetus alkoi niin kaikki alkoi sujumaan. Menimme pysähdyksiä joka kirjaimessa, sitten muutaman askeleen ravisiirtymisiä tietyissä kirjaimissa, kolmikaarista kiemurauraa ravissa ja pääty-ympyrällä laukkatyöskentelyä. Ensin nostimme laukan pääty-ympyrän avoimella sivulla ja siirryimme raviin luhyen sivun puolessa välissä ja nostimme taas uuden laukan avoimella sivulla. Tämä oli aika hankalaa meille, koska ympyrä oli melko pieni ja siinä oli toinenkin ratsukko. Lisäksi Rockyn laukkakunto on aika heikko ja väsyttyään laukannostot ovat aika räpiköintiä. Ja Rockyn laukka kun on ajoittain melko raakaa, niin oli täysi työ ja tuska saada ratsastettua hyvät lyhyet laukkapätkät. Huilaustaukoja ei vain tullut ja puskimme Rockyn kanssa hiki hatussa hommia... Vihdoinkin oli lepotauko, jonka jälkeen jatkoimme samaa toisessa, vaikeammassa suunnassa. Kun olimme menneet siihen suuntaan, jatkoimme edelleen laukkaharjoituksia pääty-ympyrällä. Laukan tuli säilyä kokoajan ja lyhyen sivun puoleenväliin piti tehdä laukkavoltti sen pääty-ympyrän sisään. Tämäkin harjoitus tultiin molemmissa suunnissa. Lopuksi menimme pohkeenväistöjä uralta keskihalkaisijalle molemmista suunnista. Sitten sama ravissa, Rockylla ei oltu ennen menty niitä, mutta se hoksasi homman heti ekalla kerralla ja nyt voin tyytyväisenä sanoa, että nyt hevoseni menee ravipohkeenväistöä :)



Tänään Rocksani oli taas lasten alkeistunnilla ja toimi aivan älyttömän loistavasti! Laitoin sille kumpparit päähän, ettei juokse ihan pää pystyssä, laitoin ne niin löysälle, kun sai ja Rocky kulki rennosti hyvässä tasapainossa piuhat löysänä kokoajan. Selässä ollut tyttö oli niin pieni, ettei jalat yläneet edes satulansiipien ylitse :D Me ravattiin paljon ja laukkasimmekin aika monta kierrosta, tyttö oli ihan innoissaan, kun pääsi shettiksiä isomman selkään. Rocky oli oikein herrasmies! Huomenna vapaapäivä ja sunnuntaina isompien lasten tunnille. Alkuviikosta pääsen taas itsekin selkään, vihdoinkin! :)

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Paremmin sujuneet estekisat!

Nyt meni PALJON paremmin! Keksin hyvän idean, millä saada toi luupää keskittyyn ratsastukseen (eikä söpöihin tammoihin). En paljon säästellyt hevosta verkassa, laukkasin monta kierrosta molempiin suuntiin ja otin paljon hyppyjä. Laukkasin siihen asti, että meidät kutsuttiin radalle valmistautuun. Rocky oli sopivan väsynyt eikä kaahannut suorituksen aikana liian kovaa. Sitä kykeni jopa ratsastamaan!! Ilma oli ihan tuskasen kuuma, varmasti yli +25c.




Toi rata ei ollu mikään helppo.... Meille tietty oli plussaa et saatiin alottaa meille helpommassa laukassa eli päästiin ottaan vasenta laukkaa hyvin ennen ekalle esteelle tuloa. Matka ykköseltä kakkoselle sujui hyvin ja tiesin, että kolmosella täytyy olla jo hyvin menossa neloselle, ettei se lähde puskemaan väärään suuntaan. Pääsimme tähän asti hyvin ja Rocky meni täydellisesti. Sitten tuli tää vaikea linja: 4-5-6-7 ja luulin, että on aivan mahdotonta kääntää toi jyrä neloselta vitoselle, mutta sain sen meneen, vaikka yritti punkee oikeelta esteen ohi. Puomi kuitenkin tippui ja olin hetken hukassa ja tajusin seuraavan esteen olevan jo ihan lähellä. Päätin tehdä ylimääräisen ympyrän ja kerätä laukan uudelleen toimivaksi ja otin uuden lähestymisen kutoselle. Sitten tuo seuraava tie... oli pakko ottaa raville, ei se olisi muuten kääntynyt, kun oli juuri se vaikeampi suunta ja toi oli oikeesti tosi pieni kaarre. Nostin laukan ennen estettä ja karautimme loppumatkan seiskan ja kasin yli ilman lisävirhepisteitä. Eli siis vitoselta tuli 4vp ja ylimääräsestä ympyrästä ennen kutosta 4vp. Kokonaisuuteen olen ERITTÄIN tyytyväinen!!








Uudet varusteetkin ehtivät juuri ja juuri kisoihin, haimme ne matkalla postista ja laitoimme heti uudet martsat ja panssarin päälle :) Huomenna Heiskasen Hannan kouluvalmennukseen taas Pohtikselle.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Estekisat... huoh

Voi luupää tota hevosta, se oli ihan kakkapää kisoissa tänään! Oltiin ajoissa paikalla, kun lähdettiin käveleen tallilta niin aikasi. Vaihdoin luokkaa 50cm:stä 70cm:iin, koska ne esteet oli niin pieniä. Rocky oli verkassa tosi ärsyttävä, se pomppi ja pukitteli, höselsi ja hirnui, viuhoi häntäänsä ja viskoi päätänsä. Sit se venkoili ja veti pohkeenväistöö aina porttia kohti ja liiras ulkopohjetta vastaan. Ja ympärillä pörräsi miljoona ratsastuskouluaista pikkuponeillaan ja ne oli aina tiellä. Rocky vei mua taas kuin litran mittaa ja kaahasi esteille. Tästä oli mahtava lähtee radalle!

Rata oli ihan kamalaa katteltavaa, ainakin luulisin niin... Jos se näytti yhtä hirveältä kuin tuntui. Rocky kaahasi ja liiras aina sivulle, ei kääntyny ja puri kiinni kuolaimeen. Ainut positiivinen asia on se, että kaikki esteet pääsimme puhtaasti ilman kieltoja tai tiputuksia. Onnistuimme kuitenkin hankkimaan 4vp, koska Rocky päätti kesken radan yrittää heittää mua selästä portille ja siinä tuli ylimääränen kurvi matkaan. Ilkeä poni!!

Kotona menin vielä kentällä laukkaympyrää, jossa oli kavaletti. Menin sitä varmaan kymmenen kierrosta, kunnes hevonen rupesi myöntymän siihen, että minä olen se joka määrää vauhdin ja reitin. Ensi kerralla paljon enemmän verkkaa tai tulen hulluksi!!

Tallimme shettisratsukot olivat myös mukana. Rommi voitti (taas vaihteeksi) koko 50cm:n luokan. Minun oma shettisvauvani Nalle hypäsi ihan superhienosti! Valitettavasti se punki viimeisestä esteestä ohi ja tuli 4vp. Aika olisi ollut hyvä, kun ratsastaja sai mentyä lyhyet tiet.




Ennen tätä estettä oli hieman epäselvyyksiä siitä, että mennäänkö sen yli vai ohi!




Minun Nalle-poni ja Marinka tyylittelee!


Kotimatkalla :)


Yhteisposeeraus


Ja tässä pohjapiirrustus radasta. Meidän virhepisteet tulivat siis 5-6 linjalta, kun olimme laukkaamassa portin ohi. Siinä Rocky teki täyskäännöksen ja meinasin tippua.


Tilasin eilen Rockylle varusteita; panssarin ja uuden rintaremmimartingaalin. Tässä niistä kuvat (muuten samat mutta värinä musta).





lauantai 7. toukokuuta 2011

Heiskasen kouluvalmennus

Olimme eilen siis siellä kouluvalmennuksessa Pohtiksella. Mun mielenkiinto ja innostus oli täys nolla, koska edellinen Heiskasen valmennus meni niin huonosti. Nyt oltiin ilmeisesti kehitytty taas paljon, koska valmennus meni lähes täydellisesti!

Ennen valmennukseen menoa jokaisen tuli katsoa kutsu koulukisoihin 21.5 ja päättää, että minkä luokan siellä menee. Rata piti sitten opetella ulkoa etukäteen, jotta voitiin harjoitella sitä. Aloitimme tekemällä paljon voltteja ja ravilisäyksiä keventäen. Laukkasimme molempiin suuntiin ja harjoittelimme keskiympyrän täydellistä suorittamista. Lopuksi menimme sitä koulurataa (heC kenttäkilpailujen tutustumisluokan kouluohjelma 2009). Rocky oli aivan perfect, se kulki kokoajan hyvässä tasapainoisessa muodossa ja sitä oli kiva ratsastaa. Tänään olimme kevyellä harjukävelyllä, sillä huomenna on kisat Tavelassa, luokka 50cm :D Tässä vielä kuvia valmennuksesta:








(Selässä Iida hoitaja valmennuksen jälkeen)

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Hullunhauska estetunti

Nyt se on myönnettävä - tipuin ekaa kertaa Rockylta! Ja nyt kun kerroin tämän niin voin kertoo vielä senkin, että tipuin toisenkin kerran, en pysynyt satulassa tippumisten välillä kuin ehkä 20 sekunttia. Ja voi sitä riemun määrää, mikä meillä oli, kun Anna nauro keskellä kenttää ja mä en kyenny nousemaan hiekan seasta, kun kikatin ihan kippurassa.

Eli menimme harjotusta keskiympyrällä, johon oli laitettu esteitä. Kuvassa näkyvä 1. ja 3. olivat pieniä kavaletteja, korkeudeltaan ehkä 40cm. Kakkos- ja nelosesteet oli aluksi noin metrin korkuisia ristikoita, keskikohdasta jonku 70cm ja lopuksi ne nostettiin 70cm pystyksi. Ja siis meidän ongelma oli tuo linja 4.-esteeltä uudestaan 1.-esteelle. Rockyn mielestä heti nelosen jälkeen käännyttiinkin kotiportille ja vaihtoi kovassa laukassa suuntaa ja laski päänsä. Ensimmäinen tippuminen oli melko pehmeä ja se ei sattunut ollenkaan. Kiipesin selkään ja paukautin pollen uudestaan laukkaan, kunnes taas olimme nelosesteellä, jonka jälkeen Rocky teki saman tempun, mutta lujemmasta laukasta. Ja siis se puri kuolaimeen kiinni, eikä minulla ollut mitään mahdollisuuksia saada sitä jatkamaan oikeassa kierroksessa. Anna kipusi selkään ja ratsasti hetken, Rocky yritti samaa silläkin, mutta lopulta meidän jekkuileva "poni" saatiin kuriin ja hyppäsin ympyrällä sujuvasti esteet vielä muutamaan kertaan.

Tippumiskohta on hienosti merkitty kuvaan portin eteen. Pää on nyt tosi kipee, kun toinen tippuminen sattui mukavasti, kun tulin naama edellä, nyt on vaan niskat vähä kipeenä. Tästä lähetään hyvillä mielin kohti sunnuntain estekisoja :D


Meillä on tulossa nyt ihan hirveesti kisoja ja valmennuksia. Tässä vähän listaa niistä:

pe 6.5 Hanna Heiskasen kouluvalmennus Pohtiolammella
su 8.5 harj.estekisat Tavelassa (50cm)
ke 11.5 seuraestekisat Pohtiolampi (50-60cm)
la 21.5 seurakoulukisat Pohtiolampi (heC)
su 22.5 seuraestekisat Pohtiolampi (70cm)

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Koulua :)

Heräsin aamulla puoli kahdeksalta, kun traikun ostaja tuli hakemaan traikun. Ihanaa nyt se on vihdoinkin myyty! Sen jälkeen meillä oli Rockyn kanssa Annan valmennus. Anna sanoi, että ei kannata ajaa ennen kisoja kärryillä, kun Rocky oli vähän höyrypää eilisen jälkeen. :D

Loppua kohti Rocky vain muuttu paremmaksi ja paremmaksi, ihan superhyväksi! Anna pyysi meitä Niinisaloon maastoestevalmennukseen perjantaina, mutta oon ehtinyt jo ilmottautuun muutamiin estekisoihin niin sit olis hyppyjä vähän liikaa. Tein tälläsen videon taas meidän sulosista tallitytöistä ja tietty poneista :)




.