Sivut

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Jättipostaus

Pitkä postausväli kostautuu aina tässävaiheessa, nyt otan hyvän asennon ja alan laittamaan näppäimistön sauhuamaan! Viimeksi kertoilin laidunten rakentamisesta ja estevalmennuksesta... Nyt on aika tyhjä olo, sillä hevoset on jo yötäpäivää laitumella, pääsykokeet on ohi ja lomaan aikaa enää pari päivää. Jihuuu!

Kengittäjä kävi siis viimeviikolla. Se kengitti Vennin, Nallen ja Rommin sekä vuoli Pinnin kaviot. Varsa, joka nimettiin "Prinssiksi", käyttäytyi todella hienosti. Se ei tainnut purra kengittäjää kovin montaa kertaa, työkalut saivat kyllä vähän kyytiä, ne olivat kivoja leikkikaluja. Sitten tulikin jo nälkä ja vauva meni mamman tissille syömään. Pinni seisoi silti kiltisti, vaikka olikin aina yksi jalka ilmassa. Sen jälkeen meidän piti raspata Ressun hampaat (meillä on monitoimikengittäjä!), mutta Ressulla ei ollut suussa piikkejä. Päätimme sen jälkeen kokeilla, että mitä Rommi sanoisi. Eläinlääkäriä se vähän pelkää, mutta kengittäjään sillä on superhyvä luotto. Laitoin sille suunavaajan, Rommi ei seonnut vielä tässävaiheessa, niinkuin yleensä. Ensimmäinen takajaloilla kävely tapahtui, kun suu laitettiin sillä vehkeellä auki. Hetken oli taas neljä kavioo maassa, mutta sitten kun oli raspi suussa niin heti kynttilänä pystyyn. Rommi siis pelkää kyseistä toimenpidettä ja se on raspattu viimeksi 3 vuotta sitten, nyt tunsimme suussa hirvittäviä piikkejä. Saimme suurimmat pois pitkän taistelun jälkeen. Tosin se oli vaikeaa, kun jokaisesta raspinvedosta poni oli pystyssä. Piäisi pyytää lähiaikoina ell rauhoittamaan poni, että saamme hammaskaluston päivitettyä.


Pinni antoi kiltisti kengittäjän hoitaa hommansa, Prinssi-varsa repii Ressun loimea silläaikaa.


Keskiviikkona olin Heiskasen kouluvalmennuksessa Tavelassa. Oli ihan mielettömän kuuma ja menimme ulkokentällä, hiki virtasi ja vesipullolla kävin joka välikäynneillä. Olin ihan naatti koko tunnin, loppuakohden jaksoin enemmän ja pohkeenväistöt sujuivatkin täydellisesti. Tunnin jälkeen tallilla oli taas odottamassa lauma tyttöjä, joiden kanssa menimme "munaskabaa", joka sujui tähän malliin:

Emilia ja Venni näyttää mallia, kuinka ratsastetaan kananmuna lusikassa!


Sitten kuuluikin jo "pläts" ja oho. Nojuu... on meilläkin puuhat :)

Roosan TET-viikko loppui perjantaina, hän on ihan mielettömän ahkera tyttö. Päivittäisten karsinoiden siivousten ja hevosten laitumelle viemisen lisäksi hän teki paljon ekstrahommia. Mm. siivosi rehu- ja loimikaapit, pesi karsinoiden kalterit, siivosi ulkohuussin, tyhjensi kentän lantasaavit, ratsasti poneja, juoksutti Ressua, pesi kaikki nahkavarusteet, pesi kaikkien harjat, haravoi koko tallialueen, siivosi tarhat.. ym. Uskomaton likka, oli mahtava ylläri tulla aina töistä ja joka kerta yllättyä. Kiitos vielä Roosa! :)

Lauantaina lähdimme paikallisen ratsastuskoulun tallikisoihin Vennillä ja Nallella. Sara ratsasti Vennillä ristikkoluokan ja 50cm. Kaikki kolme Halkolan tyttöä meni Nallella, Tinja ristikon ja isommat 50cm. Kotiin tultiin neljän sijoituksen kanssa! Huippua tytöt!!!



ristikko:

1. Sara ja Venni
2. Tinja ja Nalle


50cm:

1. Marinka ja Nalle
4. Jenniina ja Nalle





Sara ja Venni 1.sija





Jenniina ja Nalle


Oli hauskaa, kun kisoissa kuuli kommentteja "ompa toi shettis tutun näkönen, se on niin söpö, oon ihan varmaan nähny sen jossain.. hei se on niistä videoista se Nalle!!!!" Julkkisponi... Lähdimme kisoista rips-raps-reippaasti tallille, jossa kiikutimme Nallen ja Vennin laitumelle ja toimme tullessamme Ressun ja Rommin. Vaihdoimme traikkuun niiden varusteet, heitimme ne koppiin ja lähdimme kohti Hämeenkyröä estevalmennukseen. Siellä meidän oli Ressun kanssa tarkoitus treenata viimeisiä kuvioita kuntoon ennen Ypäjän pääsykokeita. Rommi ja Marinka tulivat samaan valmennukseen ja pomppivat lähestulkoon samoja esteitä kuin mekin. Ihme pomppupallot :) Heillä valmennus meni hyvin, mutta Ressu oli jotenkin tahmea, jhtui varmaan ilmasta. Jäi hieman huono fiilis viimeisestä reenistä. Lopuksi käytimme pojat uimassa uittoaltaassa, Ressu ei meinannut uskaltautua, mutta saimme senkin lopulta veteen. Se oli aivan puhki tuon yhden uimaspurtin jälkeen! Se puuskutti enemmän kuin minkään treenin jälkeen. Rommillakin oli tekemistä tuossa suorituksessa, mutta sillä on kokemusta tuosta uinnista jo entuudestaan...









Sunnuntaina juoksutin Ressun ja pakkasin traikun valmiiksi. Maanantaina lähdimme äitini kanssa ajamaan kohti Ypäjää klo.16.30 ja olimme perillä kuuden jälkeen. Vietiin Ressu maneesitallin karsinaan ja käytiin kurssikeskuksella viemässä tavaroita huoneeseen, jossa yövyimme. Sitten menin laittaan Ressun kuntoon ja ratsastin sen viereisellä kentällä. Hevonen oli tosi hyvä, menin kevyesti kaikki askellajit läpi ja menin kouluradan kerran läpi, koska en ole sitä ikinä mennyt Ressulla (HeB K.N. Special 2009). Vein Ressun karsinaan ja annoimme sille iltaruuat. Meillä unohtui traikun avaimet kotiin, emmekä voineet irrottaa sitä auton perästä. Satulakaappia emme myöskään saaneet lukkoon eli piti tyhjentää kaikki tavarat sieltä autoon, voi kökkö!! Pikkuisen vaan ärsytti... Kello oli vähää vaille yhdeksän, kun pääsimme kylälle, tarkoituksena oli mennä syömään. Eiköhän Ypäjän ainut ruokapaikka mennyt kiinni yhdeksältä... No vakuutin äidille, että Emmin kanssa koluttiin koko Kanta-Häme läpi ja osaan kyllä liikkua lähikunnissa. Lähdimme siis ajamaan Jokioisiin, jonne osasin ajaa hienosti. Tosin en muistanut, että se on lähes yhtä kuollut kylä kuin Ypäjäkin ja lähdimme vielä pidemmälle, Forssaan. Kävimme Emmin kanssa siellä aina ABC:llä, mutta arvatkaa muistinko enää mistä sinne mentiin!! Pyörittiin Forssan keskustassa joku puoli tuntia traileri perässä, kunnes olin kolunnut koko keskustan läpi ja löysimme vihdoin perille. Söimme ja tankkasimme auton ja lähdimme ajamaan kohti Ypäjää. Olimme perillä puoli 12 yöllä... :D Opetin äitille kameran käyttöä, että saan radat nauhalle ja me nauroimme ihan kuset housussa kaikelle. Onneksi nukahdimme pian, vaikka kuulimmekin kotopuolesta, että Venni leikkii hirven kanssa laitumella... (Taisi luulla sitä Ressuksi xD)

Aamulla heräsin auringonpaisteeseen klo.05:18. Surffailin kännykällä netissä ja nousin kuudelta ylös. Lähdin ruokkimaan Ressua tallille, se oli tyytyväisenä karsinassa. Sitten takaisin kurssikeskukselle ja menimme aamupalalle. En yleensä syö aamupalaa ja meinasin oksentaa, kun söin yhden leivän. Pelkäsin laattaavani radalla, kun tuli niin äklö olo! Sitten vedin kisakamppeet niskaan ja lähdimme kohti Opistohallin kahviota, jossa oli alkuinfo. Meitä oli 35 hakijaa, joista n.10-14 valitaan opiskelemaan kyseiselle linjalle... Ehkä menetin toivoni jo tässä vaiheessa ja lopetin jännittämisen. :D

Kaikki alkoi radan rakennuksella, minut passitettiin kouluradan rakennukseen Ypäjähalliin. Sen jälkeen menin juosten takaisin Opistohalliin kävelemään esterataa, jota puolet porukasta rakensivat. Se ei näyttänyt kokonaisuudessaan niin vaikealta kuin odotin. Ehdin juuri ja juuri radan loppuun, kun kello oli vartin yli 9. Minulla oli yläkerrassa haastattelu klo.9.20. Olin siellä muita kauemmin, rehtori ja opo kyselivät minulta tosi tarkasti kaikkea... Ehkä se oli hyvä juttu? Sitten ehdin katselemaan ensimmäisten esteradat, joku tippui viimeiselle okserille ja muutenkin tajusin, ettei aina voi onnistua. Jännitys katosi kokoajan enemmän ja enemmän. Lähdin laittamaan Ressua kuntoon koulukoetta varten, joka alkoi klo.11. Verkkasin yhteensä puolituntia, Ressu oli taas superhyvä! Radalla taas ite jäin matkustamaan, mutta meni ihan kivasti, Laukannostot unohdin valmistella ja ne tuli vähän viiveellä, mutta muuten hyvä suoritus. Koulutuomari kehui hirvittävästi Ressua, sen luonnetta ja liikkeitä.

Sitten ryytlaukkaa takaisin tallille Opistohallin luokse vaihtamaan satula ja muut vermeet estekoetta varten. Minulla oli tosi tiukka aikataulu, jouduin heti uudestaan selkään ja aloin verkkaamaan esteille kentällä. Maneesiin kutsuttiin taas meidän kolmen ryhmä ja siellä oli ohjattu verkka. Jätin loppupään verkkaesteitä hyppäämättä, koska tunsin Ressusta sen olevan tosi väsynyt. Lähdimme nimittäin ryhmämme ensimmäisenä. Radalla Kehveli oli taas vähän nuutunut, onneksi en vaihtanut koulukannuksia lyhyempiin niinkuin yleensä, sillä nyt oli vain pakko sinnitellä ja kannuksille oli käyttöä. Tässä rata:


Numerot vähän pieniä,toivottavasti saatte selvää!

1. Puomi pääty-ympyrällä viisi kertaa. Ressua sai potkia eteen jo tässävaiheessa!

2. Suoraan ykköseltä tuohon kavalettilinjalle, jossa väliä 12m ja siihen piti tulla 4 laukka-askelta. Me tulimme kolmella, kuten lähes kaikki. Ressu tuntui niin nahkealta ja väsyneeltä, ettei se olisi silloin onnistunut kokoamaan laukkaansa riittävästi.

3. Pysty 60cm pääty-ympyrällä, lähestyttiin suoraan kakkosen B-osalta. Piti olla tosi skarppina!

4. Ravilähestyminen punaiselle linjalle. Ristikon ja 70cm:n pystyn väliin yksi laukka-askel ja toiseen väliin ennen metrin okseria kaksi laukka-askelta. Välit pieniä ja isolla hevosella piti olla homma hanskassa siinä kohtaa!

5. Okseri 75cm, laukanvaihto. Onnistui hyvin!

6. Okseri 75cm, laukanvaihto.Onnisuti myös puhtaasti..

7. 70cm:n pysty vinosti, laukanvaihto

8. Sama pysty toiseensuuntaan vinosti, laukanvaihto

9. Puomin jälkeen 4 laukka-askelta ja 85cm:n pysty

10. ...taas 4 laukka-askelta ja okseri 100cm

Loppuun pysähdys ja suullinen itsearviointi. Hehkutin ihan innoissani tuomareille, että meni omasta mielestäni hyvin. He ehkä löysivät mijoona virhettä, mutta se ei minua haitannut.

Ja miettikää, muutaman estevalmennuksen treenillä me kaksi toheloa suoritimme radan puhtaasti!! Pari kertaa piti korjata laukka ravin kautta, mutta muuten meni ihan täydellisesti. Olen niin ylpeä Ressusta, kun se kiikutti mut jokaisen esteen yli näin tärkeässä kohtaa. Ja ihan vähän taputin itseänikin olalle, kun keräsin itseni huonon valmennuksen jälkeen ja ratsastin oikeassa kohtaa aika nappisuorituksen.

Sitten loppuverkka kentällä ja hymyssä suin pakkaamaan kamppeita kasaan :) Kävimme vielä lounaalla, kun se kuului päivän hintaan. Sitten lähdimme kotimatkalle. Ressu olisi halunnut jäädä Ypäjälle, kun meillä oli lastausongelmia. Yleensä se kävelee suoraan koppiin... Se kyllä näytti viihtyvän tuollaisissa puitteissa, karsinassa 24/7 ja kentät + maneesit käytössä. Maneesitallilla elämänsä elänyt hevonen, ihan selvästi!




Tänään Ressu oli hommannut itsellensä "silmän mustaksi", pahan näköinen haava silmäkulmassa...




Sara ja Venni tulossa laitumelta, itse olen ottanut kuvan Ressun selästä. KESÄ <3


Seuraavassa videossa näet livekuvaa lähes kaikesta, mistä tässä postauksessa kerroin. Eli kisoista Nallella ja Vennillä, valmennuksesta Hämeenkyrössä sekä Ypäjältä (maneesissa kuvatut). Palaillaan, ensiviikolla tiedossa kisoja sekä tallimme ensimmäinen ponileiri!






6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vitsi Rommi hyppää tos kuvas mis on okseri, Marinka menee niin super hyvin!! Minkäköhän kokoinen toi este oli?

Elämää Suskun tallilla kirjoitti...

Ei se oo kauheen iso, joku 70cm, perussettiä niille :)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää isommalta!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Aiotteko mennä Vennin kanssa vuonohevosten rotunäyttelyihin? (:

Anonyymi kirjoitti...

Millonkas tulee tulokset että pääsittekö Ypäjälle?

Kiilto kirjoitti...

Kukas tuo Emilia on ? Joka on tossa Vennin selässä.